Gespreid in meststoffen (deel II)

Het is perfect mogelijk om met hefboomproducten in te zetten op een of meer individuele bedrijven. We concentreren ons op de aanbieders van kaliumcarbonaat of potash.

Uit het Oosten

Uralkali is de grootste potashproducent ter wereld, gemeten volgens de productievolumes. De output bedroeg vorig jaar 13,3 miljoen ton, en dat was een stuk hoger dan de 9,9 miljoen ton die in 2012 werd geproduceerd. Uralkali heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het de lagere prijzen zo veel mogelijk zou compenseren met een hogere output. Dat gebeurde ook, maar het belette niet dat de omzet en de winstgevendheid in 2013 fors achteruitgingen.

De omzet en de bedrijfskasstroom (ebitda) daalden vorig jaar met respectievelijk 16 en 31 %. Daardoor daalde ook de ebitda-marge van 71 naar 61 %. De achteruitgang kwam er vooral doordat de gemiddelde potasprijs daalde naar 268 USD per ton, tegenover nog 370 USD per ton in 2012. Tijdens de eerste maanden van 2014 zijn de prijzen weer aangetrokken. Uralkali sloot dit jaar al langetermijncontracten af tegen prijzen van 305 en 322 USD per ton.

Het grote voordeel van de Russische groep is dat de productiekosten de laagste van de hele industrie zijn. Dat maakt dat de groep volop de kaart van de volumegroei kon trekken en toch nog winstgevend kon blijven. De cashproductiekosten, dus zonder rekening te houden met afschrijvingen en nieuwe investeringen, bedragen amper 60 USD per ton. Daarnaast speelt ook de recente daling van de Russische munt in de kaart van Uralkali. De meeste kosten worden in roebel gemaakt, terwijl de groep dollars binnenkrijgt uit de verkoop van potas.

Op de Duitse beurs noteren vier mini’s long van uitgever RBS Markets met het aandeel Uralkali als onderliggende waarde, waarvan de hefboom ligt tussen 1,1 en 4,5. Net als de sectorgenoten maakte het aandeel in de zomer van vorig jaar een flinke duik, nadat het kartel met Belarussian Potash Company was opgeblazen. Ondanks de betere vooruitzichten is de koers van Uralkali nog niet hersteld. Het bedrijf keert de helft van zijn winst uit als dividend.

Uralkali Mini Long

Isin-code : NL0009531870

Munt : EUR

Financieringsniveau : 14,53

Referentieprijs : 22

Stoploss : 15,95

Hefboom : 2,88

Koers : 0,56

In dit scenario is er een verschil van 38 % tussen de referentieprijs en de stoploss. Dat maakt van deze mini long een tamelijk veilige keuze. Toch is de hefboom van bijna drie niet oninteressant.

Uralkali Mini Long

Isin-code : NL0009531870

Munt : EUR

Financieringsniveau : 17,31

Referentieprijs : 22

Stoploss : 19

Hefboom : 4,48

Koers : 0,56

Deze mini long staat een trapje hoger op de risicoladder. Toch noteert Uralkali nog bijna 16 % boven het stoplossniveau. Enkel in het geval van een omvangrijke economische boycot tegen Rusland zien we een mogelijkheid dat Uralkali onder het niveau van vorige zomer zou terugvallen. Die kans lijkt ons op dit moment niet zo groot, vooral omdat dit niet in het belang zou zijn van de Aziatische afnemers.

De grootste

Potash Corp. uit Canada is de grootste Noord-Amerikaanse producent van deze meststof. De groep was eerder al het voorwerp van een overnamepoging door BHP Billiton, maar ze wist tot nog toe onafhankelijk te blijven. Potash boekte na een tegenvallende tweede jaarhelft beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal. De omzet van 1,68 miljard USD lag ongeveer 100 miljoen USD boven de consensusverwachting, en ook het winstcijfer van 0,44 USD per aandeel kwam boven de gemiddelde prognoses (0,35 USD per aandeel) uit.

Potash Corp. verkocht in het eerste kwartaal 2,3 miljoen ton tegen een gemiddelde verkoopprijs van 250 USD per ton, tegenover nog 363 USD per ton in dezelfde periode een jaar eerder. De groep mikt voor het volledige productiejaar op 8,2 tot 8,6 miljoen ton. Het goede nieuws is dat de potasvoorraden bij de landbouwbedrijven verder werden afgebouwd. In het eerste kwartaal was er een daling met 10 %, tot 2,87 miljoen ton. De winstverwachting voor het volledige boekjaar werd opwaarts bijgesteld naar 1,5 tot 1,8 USD per aandeel. Potash Corp. genereert hogere marges dan de andere leden van het Canpotex-kartel, wat de iets hogere waardering van bijna 15 keer de verwachte winst kan verantwoorden. Het aandeel heeft ook een rendement van 4 %.

RBS Markets biedt op Euronext vier turbo’s long aan met het aandeel Potash Corp. als onderliggende waarde, waarvan de hefboom ligt tussen 1,9 en 4,5.

Potash Turbo Long

Isin-code : NL0010444998

Munt : EUR

Financieringsniveau : 23,48

Referentieprijs : 36,65

Stoploss : 25,8

Hefboom : 2,78

Koers : 9,62

Bij deze turbo is er nog een verschil van 42 % tussen de stoploss en de referentieprijs. Uit het aanbod is dit de gulden middenweg tussen risico en potentieel rendement.

Potash Turbo Long

Isin-code : NL0010653812

Munt : EUR

Financieringsniveau : 28,49

Referentieprijs : 36,65

Stop-loss : 31,3

Hefboom : 4,49

Koers : 5,95

Wie voor dit scenario kiest, moet de hogere hefboom afwegen tegen het toegenomen risico. De huidige koers van Potash Corp. ligt nog 17 % boven de stoploss. Vorige zomer dook het aandeel wel enkele weken onder de grens van 30 USD.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content