Geldreserve vaak duurder dan persoonlijke lening

Voor de financiering van een project bieden banken de keuze tussen een lening op afbetaling of een geldreserve. De lening op afbetaling is het populairst. U kent op voorhand het tarief (het jaarlijks kostenpercentage of JKP), de looptijd en het maandelijks terug te betalen bedrag. Verrassingen zijn uitgesloten. Een geldreserve of kredietopening kan u naar behoefte gebruiken. Dat kan door onder nul te gaan op uw zichtrekening of met een gekoppelde kredietkaart. Die formule is ook populair bij sommige winkelketens.

“Een geldreserve is in de praktijk doorgaans duurder dan een persoonlijke lening”, weet Quentin Denis van de vergelijkende website TopCompare. “Bij veel banken in ons land kun je een persoonlijke lening afsluiten tegen een JKP van minder dan 10 procent. Bij een geldreserve schommelt het tarief tussen 8,5 en 13,5 procent.”

Het voordeel van een geldreserve is dat u meer speelruimte krijgt voor de terugbetalingen. Veel banken vragen wel dat u maandelijks een minimumbedrag terugbetaalt. U moet ook rekening houden met de zogenoemde nulstellingstermijn: u bent verplicht na een afgesproken periode uw rekening aan te zuiveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content