GELD UIT HET KASTJE

De specialist in preciesieplaatwerk Facim levert het metalen plaatwerk van de bankautomaten.

Uitdagend formuleert zaakvoerder Robert Konings de slagzin : “Hoe meer geldtransporten er worden overvallen, hoe beter dat is voor onze zaak.” Hij beseft dat het wat ongepast klinkt. Toch vaart zijn bedrijf, de bvba Facim, wel bij de toenemende automatisering in de financiële wereld.

Facim, een kmo uit Kapellen, is gespecialiseerd in (computergestuurde) plaatbewerking. Vooral fijn plaatwerk, in de eerste plaats voor geldautomaten, is de niche waarop het bedrijf zich steeds meer toespitst. Een uitgebreid machinepark van zestig plaatwerkmachines zorgt ervoor dat alle bestellingen kunnen worden opgevolgd. “Mijn personeel kost minder dan de machines. Op internationale beurzen zoek ik steeds naar nieuwe apparatuur. Elke machine vergt al gauw een investering van vijf tot tien miljoen.” Niet makkelijk voor de kmo, die vorig jaar een omzet haalde van 132 miljoen, met 40 werknemers. Dat was een omzetstijging met een derde in een jaar tijd.

Facim werkt bijna uitsluitend, zeker wat de geldautomaten betreft, in onderaanneming. Het product belandt finaal bij Banksys ; ook het metaal voor de Proton wordt bij Facim op maat gesneden. “We werken steeds samen met ontwerpbureaus. We voeren niet enkel uit, we bedenken mee de plannen. We kunnen het project van nul mee opstarten, en de klant een volledige technische bagage meegeven.” Andere klanten zijn de grafische sector ( Barco), de ruimtevaart ( Verhaert). De productie is bijna volledig voor eigen land bestemd, 5 % wordt geëxporteerd.

Robert Konings, vandaag 49 jaar, stapte in 1963 als leerjongen in het bedrijf. Facim maakte toen ritssluitingen, katogen voor fietsen en matrijzen voor de diamantsector. Van die oorspronkelijke activiteit blijft niets over. Behalve het oubollige letterwoord : want Facim staat voor Fabricatie van Artikelen voor Confectie en Industriële Materialen. Konings nam de zaak in 1971 over, vanaf 1974 richtte hij zich op de plaatbewerking. Door zich toe te leggen op kleine en middelgrote series, zelfs prototypes, is er geen gevaar voor concurrenten uit lagelonenlanden. Meer nog : het beroep van precisieplaatwerker is, officieel althans, een knelpuntberoep. “Wij vinden gemakkelijk personeel. Het zijn mensen uit de buurt, de voorbije tien jaar is er slechts één werknemer weggegaan. De sfeer in ons bedrijf is zeer familiaal, en dat wil ik zo houden.” Sporadische droppings en survivals geven die ploeggeest een extra stimulans.

ROBERT KONINGS (FACIM) Fijn plaatwerk voor geldautomaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content