Gekwelde beurzen

Zoals we al vreesden, hebben de beurzen geen vervolg kunnen breien aan hun reeks van negen winstsessies op rij.

De gedaalde verkoop van oude en nieuwe woningen in de Verenigde Staten na het verdwijnen van de fiscale stimulansen heeft de angst op de beursvloeren opnieuw aangewakkerd. Mogelijk zal er de hele zomer lang onzekerheid heersen op de markten. Hoewel er geen reden is voor paniek, is enige voorzichtigheid toch geboden. Daarom zullen we onze verkooplimiet voor GBL verlagen, om zo liquiditeiten vrij te kunnen maken voor een gewaarborgde belegging. Aangezien uw magazine overschakelt op ‘vakantieritme’ en daarom slechts één keer om de veertien dagen kan ingrijpen in de portefeuille, stellen we een opportunistische verkooplimiet in voor Nyrstar, dat fantastisch weet te profiteren van kleine beursstijgingen. Het aandeel wordt ondersteund door grote inkopen van eigen aandelen: sinds half mei heeft de grootste zinkproducent ter wereld bijna 3 % eigen aandelen gekocht.

De afgelopen week waren we ook getuige van een nieuwe duik van het aandeel BP, dat onverbiddelijk de dieperik ingaat. Het aandeel van de oliereus is al gezakt tot aan zijn niveau van 1996… De aanhoudende daling kan voor een deel worden verklaard door het orkaanseizoen in de Golf van Mexico (dat BP tijdelijk zou kunnen dwingen tot het stopzetten van de recuperatie- en schoonmaakoperaties), maar ook door het feit dat de markten er zich bewust van worden dat BP vrijwel helemaal alleen zal moeten opdraaien voor de opruimingskosten en de schadevergoedingen (die zullen oplopen tot meerdere tientallen miljarden dollar). Transocean, de eigenaar van het boorplatform Deepwater Horizon, dat aan de oorsprong van de ramp lag, kent intussen een aarzelend herstel nadat het was teruggevallen tot 41 dollar.

Eveneens actueel op dit moment zijn de twee contracten van Alstom voor de bouw van locomotieven in Kazachstan en het onderhoud van treinen in Zweden. Het conglomeraat heeft ook een fabriek geopend waar het turbines en uitrustingen zal produceren voor het genereren van elektriciteit in de Verenigde Staten.

Q-Cells kwam eveneens positief in het nieuws met de aankondiging dat het in het tweede kwartaal een operationele winst zal realiseren. Nog positiever was dat het bedrijf die prognose heeft doorgetrokken naar het volledige eerste halfjaar. De fabrikant verwacht dus het exploitatietekort van de eerste drie maanden van het jaar volledig goed te maken in de periode april-juni. Op de beurs blijft Q-Cells de speelbal van analisten, die bij elke advieswijziging grote koersschommelingen veroorzaken. De publicatie van de halfjaarresultaten begin augustus zal ongetwijfeld klaarheid brengen in de situatie van de Duitse zonnepanelenproducent op de beurs.

Door Cédric Boitte

De mindere verkoop van woningen in de VS heeft de angst op de beurzen opnieuw aangewakkerd. Mogelijk zal er de hele zomer lang onzekerheid heersen op de markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content