GEK OP WATER

Geen leven zonder water. Geen water zonder pompen. De installaties van het Boomse bedrijf Edo Pumps draaien van Nigeria tot China.

De pompensector is een bos vol torenhoge multinationals. Daartussen handhaaft zich al vijftien jaar een Vlaams bedrijf : Edo Pumps nv uit Boom. Het bedrijf begon heel bescheiden in 1982 toen Erik De Doncker in zijn garage in Aartselaar een groothandel in pompen opzette. Zijn inkomhal deed dienst als showroom, maar al spoedig werden ook de hall en woonkamer geannexeerd. In 1986 was de tijd rijp om in Boom een magazijn en werkplaats te huren. Drie jaar later werd op dat adres 800 m² magazijn- en kantoorruimte aangekocht. In 1994 verhuisde het hele bedrijf naar nieuwe, grotere gebouwen en werd de bvba omgevormd tot een nv. Vorig jaar werd de beschikbare oppervlakte nog maar eens vergroot tot 2000 m². Gestart als een eenmanszaak telt de firma nu acht werknemers. De omzet klom van 5 miljoen frank naar 33 miljoen in 1996.

Naarmate Edo Pumps groeide, evolueerde het bedrijf van invoerder en verdeler van pompen en pompinstallaties naar assembleerder en producent van kant-en-klare oplossingen. De kleine hydrofoorgroepjes om tuinen te besproeien zijn opgevolgd door complexe drukverhogingsinstallaties. Een eigen gecertificeerde proefbank en de samenwerking met Iso 9001-gecertificeerde bedrijven bewijzen dat het milieu de nodige aandacht krijgt. Door gebruik te maken van speciale software wordt bij calculaties ook gestreefd naar energiebesparing.

Erik De Doncker heeft een duidelijk beeld voor ogen van de markt die hij wil benaderen. Hij wil de productie beperken tot de prefabricatie van kant-en-klare oplossingen en geen concurrentie aangaan met de goedkopere massaproductiepompen uit lagelonenlanden. De voornaamste exportmarkt is Nederland, maar omdat het bedrijf vaak levert aan projecten staan de Edo Pumps zowat overal ter wereld opgesteld : in de Belgische ambassade in Riyad, in het Novotel in Moskou, in de gebouwen van de Wereldbank in Pakistan, in het Ecowas-project in Nigeria, in een waterzuiveringsinstallatie van de groep- Thyssen in China. Edo Pumps is ook het enige Vlaamse bedrijf dat tot op heden door Aquafin werd aanvaard als mogelijke leverancier van pompen naast drie multinationals : ITT Flygt uit Zweden, ABS-Scanpump uit Zweden en KSB uit Duitsland.

“Wij hebben al verschillende aanbiedingen gehad om ons bedrijf over te laten, waarvan sommige zeer aanlokkelijk waren,” glimlacht Erik De Doncker, “maar we hebben ze allemaal genegeerd. We zien het als een bewijs dat we nog een mooie toekomst voor de boeg hebben.” Hij wil verder gaan op de ingeslagen weg : Edo Pumps tot een begrip maken in België en zich in het buitenland nog meer als Vlaams bedrijf profileren.

ERIK DE DONCKER (EDO PUMPS) Erkend leverancier van Aquafin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content