Geen verkoop? Geen job!
In slechte tijden verliest de beurs blijkbaar haar cynisme. Als bedrijven in hun personeelsbestand snoeien, stijgen de aandelenkoersen niet langer, maar dalen ze nog.
Uit de massa ontslagen blijkt dat de economische terugval veel scherper is dan eerst was verwacht. Tot voor kort gold dat de Europa veel beter weerstand zou kunnen bieden dan de Verenigde Staten. Dat blijkt nu dus niet het geval te zijn. Credit Suisse First Bank spreekt van de ergste golf van ontslagen sinds het begin van de jaren negentig. Als gevolg daarvan stijgt natuurlijk de werkloosheid, maar ook het consumentenvertrouwen wordt aangetast.
1. Infineon
Infineon Technologies is een dochter van Siemens. De tweede grootste chipsproducent van Europa kondigde 5000 ontslagen aan of 15% van het totale werknemersbestand. Dat viel eigenlijk nog wel mee, want de analisten vreesden voor 15.000 ontslagen. Infineon wordt geconfronteerd met een terugvallende vraag naar halfgeleiders. Onder andere de PC- en telecomsector doen het erg slecht en gebruiken dus minder chips. Daardoor dalen de prijzen en leed Infineon over het derde kwartaal van 2000-2001 een verlies van 371 miljoen euro. Het aandeel is nog een derde waard van de piekkoers over de afgelopen twaalf maanden.
2. Alcatel
Het Franse Alcatel, gespecialiseerd in telecomapparatuur, schrapt maar liefst 20.000 jobs. In de sector is sprake van vraaguitval, waardoor de resultaten van Alcatel in vrije val zijn. Op de beurs heeft Alcatel het bijzonder slecht gedaan. De koers is nog maar een vijfde waard van de jaarpiek. Bovendien lijkt het weinig waarschijnlijk dat op korte termijn beterschap mag worden verwacht. De telecombedrijven zitten diep in de schulden en lijken daarom niet bereid om nog veel te investeren.
3. Nokia
Het Finse Nokia schrapt maar 1000 banen, maar ook voor de gsm-markt ziet de toekomst er allesbehalve schitterend uit. De voorraden stapelen zich op in de winkelrekken, met als gevolg dat de productie op een lager pitje wordt gezet. Nokia was eerder al met een winstwaarschuwing gekomen, zodat de kwartaalresultaten uiteindelijk nog wel meevielen. Toch is ook de koers van dit aandeel sterk gedaald. De koers-winstverhouding bedraagt echter nog steeds bijna 30.
4. Philips
Ook het Nederlandse Philips kan de dans niet ontspringen. Boven de al eerder aangekondigde 6000 à 7000 afdankingen werden bij de publicatie van de jaarcijfers nog eens 4000 ontslagen aangekondigd.
Philips was tijdig met een winstwaarschuwing gekomen, maar toch waren de resultaten zwakker dan gedacht. Zowel in de divisies halfgeleiders (zie Infineon) als consumentenelektronica werden verliezen geboekt. De koers van Philips is het afgelopen jaar ongeveer gehalveerd.
5. Marconi
Het Britse Marconi is eveneens een toeleverancier aan de telecomindustrie. De winstwaarschuwing van enkele weken geleden ontketende een storm van protest bij de aandeelhouders. Die verweten het management onkunde. Als gevolg van de tegenzittende marktomstandigheden ziet Marconi zich genoodzaakt om nogmaals 4000 jobs te laten verdwijnen. Op de beurs heeft het aandeel een heuse hellevaart achter de rug. Marconi werd opgenomen in de ‘Club Min 90’, een clubje van aandelen waarvan de koers met 90% is gedaald.
Jos Sterk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier