Geen klein duimpje meer

H ervé Missiaen, chief executive officer (CEO) van Midex, neemt in de komende maanden veel hooi op zijn vork. HD International, een dochter van Midex en importeur van heftrucks met vestiging in Waregem, verhuist naar een pand pal in het zicht van de E17 Gent-Kortrijk. Daarnaast start Missiaen met een diversificatieproject in aanverwante sectoren.

Missiaen (40), die jarenlang actief was in de nichemarkt van heftrucks, zou zijn carrière in die sector verder uitbouwen. Dat stond in de sterren geschreven. De licentiaat TEW en MBA’er (allebei KU Leuven) deed in de loop van de jaren ’80 wel wat ervaring op bij Lano Carpets. “Maar het is bij Thermote & Vanhalst, specialist in heftrucks, dat ik op kruissnelheid raakte,” aldus Missiaen die zeven jaar lang sales manager was bij het bedrijf uit Gullegem.

In 1993 besloot hij zijn eigen weg te gaan. Missiaen bleef zich focussen op de distributie van heftrucks naar de groothandel en opereerde daarmee op hetzelfde terrein als zijn voormalige werkgever. HD International werd opgericht – Midex is gewoon de managementvennootschap van Missiaen. Eerst werkte Missiaen samen met zijn vennoot Dirk Naessens tot hij in 1997 alle aandelen overnam. Het nieuwe bedrijf moest zich staande kunnen houden dankzij een aanzienlijk lichtere kostprijsstructuur.

Dat lukte aardig, want de omzet groeide van 130 miljoen frank in de beginfase naar zo’n 200 miljoen frank en een winst van 25 miljoen frank, en dat ondanks de concurrentie van het nabijgelegen Thermote & Vanhalst. Missiaen: “Ik ben geen klein duimpje meer. Meer dan 95% van de heftrucks is bestemd voor de export, vooral naar Zuid-Europese landen zoals Italië, Spanje en Portugal.” De klanten bestellen de machines op maat, maar dat is niet meer voldoende. Missiaen: “Dagelijks word ik geconfronteerd met de onmacht in de wisselstukkenmarkt. Een belangrijke groep klanten koopt nog steeds heftrucks op een plaats waar gelijktijdig wisselstukken worden aangeboden en dat doen wij juist niet. Daarom dat ik besloot tot diversificatie over te gaan. Die komt er in de branche van de hoogwerkers en schaarliften. Een nichemarkt waar we ons met een identieke lichte structuur op willen bewegen. HD zal tweedehandstoestellen van een aantal grote verhuurfirma’s opkopen en die dan exporteren naar Oost-Europa.”

Missiaen beklemtoont dat die diversificatie niet is ingegeven door een gebrek aan succes in de core-business. Wel is het zo dat de groei van HD door plaatsgebrek werd gestuit. Zegt Missiaen: “De verhuizing komt dus niets te laat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content