Geen kabels in de loft
Toen advocatenkantoor Eubelius begin 2004 in Antwerpen een nieuwe werkplek in gebruik nam, werd meteen gekozen voor een volledig draadloos netwerk.
“Draadloos was een logische keuze door de aard van het gebouw,” legt ICT-manager Jan Vanherpe uit. Hij verwijst naar het nieuwe kantoor van Eubelius aan de Cockerillkaai in Antwerpen, dat op de bovenste verdiepingen een trendy loft vormt – één grote open ruimte met veel glas. “Vooral dat glas zorgt ervoor dat je niet zomaar kabels kan leggen en gaten kan boren. Anderzijds profiteer je van het feit dat er geen muren staan en dat je met je draadloos netwerk makkelijk een grote ruimte kan bedekken.”
Vooral een praktische keuze dus, maar zeker en vast met de kosten in het achterhoofd. Vanherpe heeft het over de hogere materiaalkosten, maar merkt op dat Eubelius in het pand twee verdiepingen huurt en dus verondersteld wordt de hele installatie bij een eventueel vertrek af te breken. “De omvang van het netwerk valt trouwens best mee, in totaal gaat het om vier accesspoints. We hebben een beroep gedaan op Dolmen die de nodige metingen heeft uitgevoerd,” aldus Vanherpe.
Daarmee is de hele werkplek gedekt en kunnen momenteel vier vaste medewerkers draadloos computeren. “Daarnaast maken we het makkelijker voor mobiele medewerkers. Wie vanuit ons kantoor in Brussel of Kortrijk voor een dag naar Antwerpen verhuist, neemt gewoon zijn laptop mee en merkt qua beschikbare documenten en verbindingen geen verschil,” zegt Vanherpe enthousiast.
Het draadloze netwerk bood nog meer verborgen troeven. Al tijdens de implementatie ging men ook met Siemens samenzitten om de draadloze telefoons aan het systeem te koppelen. Telefoneren gebeurt via IP-telefoons die gewone telefoongesprekken omzetten in digitale signalen en ze vervolgens via het netwerk versturen. “Elk access-point fungeert als zender en ontvanger voor netwerkgegevens. Of dat nu een computerbestand is of een babbel aan de telefoon maakt niets uit. Nog een kabel minder,” lacht Vanherpe.
Alleen voor de printer werd nog een kabel gelegd. “De huidige implementatie van Wi-Fi verdeelt de totale bandbreedte – die sowieso al niet hoog ligt – over alle gebruikers. Je moet dus zuinig omspringen met de draadloze verbindingen. Wi-Fi is qua snelheid nog geen volwaardige vervanger van de traditionele kabelnetwerken,” aldus de ICT-manager.
Met de ervaringen van Antwerpen in het achterhoofd, gaat Vanherpe binnenkort ook in Brussel draadloos aan de slag. “Maar ook daar blijven we pragmatisch. We leggen alleen in de grote vergaderzalen een draadloos netwerk. Op andere plaatsen is er minder nood aan.”
Eubelius heeft zich niet laten afschrikken door verhalen over de onveiligheid van Wi-Fi. “Je moet alleen beseffen dat Wi-Fi niet veilig kan zijn als het niet goed geïnstalleerd en geconfigureerd wordt,” vindt Vanherpe. Hij voegt er meteen aan toe dat men een beroep doet op speciale software van Cisco die voor een extra beveiligingslaag zorgt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier