GEDIGITALISEERD MAATWERK

FILIP HOORNAERT "Thuiszorg vereist specifieke begeleiding en ondersteuning." © EMY ELLEBOOG

Aqtor! uit Oostakker maakte van de productie van orthopedisch materiaal een technologisch hoogstandje. De productiesnelheid verdrievoudigde. Bovendien is de procedure milieuvriendelijker dan werken met gips of schuimdozen.

Aqtor! wil personen met een mobiliteitsbeperking een optimale bewegingsvrijheid geven. “Dat streven vormt het DNA van onze onderneming, waar al de rest uit voortvloeit”, zegt Filip Hoornaert, de CEO van het Gentse technische orthopedische bedrijf. Aqtor! is een specialist in de productie, de aanpassing en de levering van technische orthopedische producten en mobiliteitshulpmiddelen: van prothesen tot steunzolen, looprekken, scooters en rolwagens.

Het gros van de orthopedische productie is maatwerk. Daarin heeft de digitalisering een prominente rol opgeëist. “Vroeger werkten we met houten benen of kliederden we met gips. Vandaag meten we met digitale scanning, gebruiken we computeranalyses, frezen we volledig gerobotiseerd in lichte kunststoffen of gebruiken we een 3D-printer.” Daardoor is de productiesnelheid verdrievoudigd, moeten patiënten minder lang in het ziekenhuis blijven en dalen de maatschappelijke kosten voor het ziekenhuis. Door de digitalisering is de productie ook veel milieuvriendelijker: het gebruik van gips en schuimdozen is de voorbije jaren drastisch gedaald.

Alternatief kanaal

Ook de bedrijfsstructuur en het businessmodel van Aqtor! veranderden. Filip Hoornaert was tot 2014 algemeen directeur van het farmabedrijf Fagron. Daar stapte hij op om bij de kmo uit Oostakker terecht te komen. Samen met de oprichter Bart De Prêtre tekende hij een koerswijziging uit. De eigen winkels werden afgestoten en er werd gekozen voor de uitbouw van het OrthoShop-franchisenetwerk.

“Daarmee willen we een alternatief kanaal zijn voor de Thuiszorgwinkels”, duidt Hoornaert. De OrthoShops worden ondergebracht in de vestigingen van apotheken. Patiënten vinden er zowel producten voor thuiszorg (waaronder bloeddrukmeters en hulpmiddelen voor allerlei dagelijkse handelingen), als de technische orthopedische producten. “De vergrijzing doet de behoefte aan thuiszorg verder toenemen. Maar dat vereist wel specifieke begeleiding en ondersteuning, waarop we met de OrthoShops een antwoord willen bieden.” Vandaag zijn er meer dan zestig vestigingen, in zowel Vlaanderen als Wallonië. De komende jaren zouden er daar nog negentig bij moeten komen.

SVEN VONCK

“Vroeger kliederden we met gips. Vandaag meten we met digitale scanning en gebruiken we een 3D-printer”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content