Garnaalvisser te paard

© ID

De Telenet-topvrouw Martine Tempels ontspant graag aan zee en droomt ervan dat kinderen leren te programmeren in het basisonderwijs.

Wat had u nooit verwacht?

“Het succes van het initiatief CoderDojo, waarmee we kinderen op een speelse wijze leren te programmeren. Vijf jaar geleden heb ik dat Ierse concept naar België gebracht. Vandaag zijn er 90 clubs actief, goed voor 850 vrijwilligers en 20.000 deelnemers per jaar. Dat is fenomenaal. Dat had ik in mijn wildste dromen nooit kunnen verwachten.”

Wat wordt onderschat?

“Het tekort aan STEM-talent (science, technology, engineering, mathematics, nvdr) waarmee onze samenleving zal worden geconfronteerd. De uitstroom van de leraren wiskunde uit het onderwijs wordt bijvoorbeeld een ongelooflijke uitdaging. Hetzelfde geldt voor het vinden van mensen die de digitale economie kunnen vormgeven.”

Wat is voor u het beste boek?

“Een boek moet mij kunnen meenemen in een emotie. Een boek dat ik dertig jaar geleden las en nog altijd fantastisch vind, is Het Parfum van Patrick Süskind.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“In het weekend ga ik zoveel mogelijk naar zee. In Oostduinkerke leer ik garnaalvissen op een trekpaard, een Ardense merrie. Je paard moet je blindelings vertrouwen. Dat is voor mij echt ontspannend.”

Beste film?

“Een film die ik vier keer gezien heb is het Franse Intouchables, met Omar Sy (foto) en François Cluzet. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een volledig verlamde Parijse aristocraat die een vriendschap opbouwt met zijn verzorger uit de banlieue.”

Waar droomt u van?

“Dat iedereen leert programmeren in het basisonderwijs. Dat stimuleert het probleemoplossend denken. Daarnaast zouden de STEM-vakken in het secundair onderwijs ook een vak computerwetenschappen moeten hebben. Het is niet meer van deze tijd dat je in bepaalde richtingen geen les krijgt over computers.”

Wat wordt overschat?

“Veel mensen denken dat de meeste bedrijven helemaal mee zijn met de digitale hulpmiddelen. Maar uit onderzoek weten we dat 20 procent van de bedrijven niet eens aanwezig is op het internet.”

Martine Tempels (57) is senior vice president bij Telenet. Ze is ook voorzitter van CoderDojo Belgium.

Garnaalvisser te paard
© Getty Images/Cultura Exclusive

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content