Gaat India hervormen?

Niet alleen wij staan voor cruciale verkiezingen. In India zijn ze volop aan de gang. Het zijn de grootste verkiezingen ooit. Maar liefst 814,5 miljoen Indiërs krijgen de kans hun stem uit te brengen in 930.000 stembureaus. Bij de vorige verkiezingen in 2009 waren dat er zowat 100 miljoen minder (713 miljoen). Daarom gebeurt de stembusgang in negen fases, gespreid over vijf weken. Ze loopt van 7 april tot 12 mei. De uitslagen worden verwacht vanaf 16 mei.

Als we de waarnemers mogen geloven, kunnen het historische verkiezingen zijn. De Congrespartij, die regeert sinds 1952, wordt mogelijk van de macht verdreven. De belangrijkste kanshebber op de zege is de BJP, de nationalistische hindoepartij van de charismatische, maar ook omstreden Narendra Modi. Hij neemt wellicht de functie van premier over van Manmohan Singh, die geen nieuw mandaat meer wil opnemen. Een andere partij die volgens de peilingen goed zal scoren, is de AAP, een nieuwe anticorruptiepartij. De niet zo florissant draaiende Indiase economie – die trager groeit dan verhoopt en een hoge inflatie kent – en de alom aanwezige corruptie zijn dan ook de hoofdthema’s in de campagne.

Op een recordniveau

De onvrede van de kiezers is best te begrijpen. Geen enkel land ter wereld heeft betere groeiperspectieven op lange termijn dan de republiek India. Ze heeft een jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners, maar het is ook het armste land van de BRIC-landen en zelfs van de G-20. De Indiërs hadden in 2011 een gemiddeld jaarinkomen van 1527 USD per hoofd. India prijkt daarmee op 94ste plaats op de wereldrandlijst.

De grootste democratie heeft die achterstand grotendeels aan zichzelf te danken. De overheid slaagde er de voorbije jaren niet in de noodzakelijke hervormingen van de arbeidsmarkt en de energievoorziening door te voeren, de erbarmelijke infrastructuur te verbeteren en de corruptie aan te pakken.

Desondanks staat de Indiase Sensex-index op een recordniveau (22.600 punten). Tenminste in lokale munt (Indische rupiah; INR). In dollar (USD) zitten we op het niveau van het najaar van 2011. Dat is toch een stuk beter dan de Chinese markten. De voorbije maanden is de Indiase beurs duidelijk in opmars. De beurs anticipeert al op een machtswissel en een betere aanpak van de uitdagingen.

Voor beleggers zijn er een aantal mogelijkheden om op de hervormingen in India in te spelen. Zo is er het op NYSE genoteerde gesloten landenfonds India Fund (22,2 USD; ticker IFN; 11 % onderwaardering tov NAV; ISIN-code US4540891037). Daarnaast zijn er onder meer de trackers db x-trackers MSCI India ETF (Deutsche Bank; beurs van Frankfurt; 6,52 EUR; ISINcode LU14695187) en Lyxor UCITS ETF MSCI India (beurs van Parijs; 10,30 EUR; ISIN-code FR0010361683). Dat zijn instrumenten om in te spelen op het omvangrijke potentieel op zeer lange termijn.

INDIA HEEFT EEN OMVANGRIJK POTENTIEEL OP LANGE TERMIJN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content