FRUCTUS. CUVEE MAISON

Jos Vanbelle perst uit de appelen van uw boomgaard uw exclusief appelsapje.

Als je minstens 150 kilo appelen aanvoert, wil Jos Vanbelle die wel omzetten in appelsap. Gecentrifugeerd, gepasteurizeerd, zonder additieven, ongeklaard, niet aangelengd of gekoncentreerd. Puur natuur dus, minstens een jaar houdbaar. Je kan zelf de kwaliteit, smaak en verhouding zoet/zuur bepalen, afhankelijk van de appelvariëteit.

In 1983 vestigde de Westvlaming Vanbelle zich in Neerlanden, aan de rand van de Zuidlimburgse fruitstreek. Zowel hij als zijn vrouw werkten als landbouwingenieur en waren vooral aktief in het graanonderzoek : selektie, ziekteresistentie, mekanizatie… Tijdens vakanties in Normandië leerde Vanbelle cider maken. Hij kreeg de technologie van het appel-persen perfekt onder de knie, maar kon moeilijk de volledige opbrengst van zijn 1,3 hektare grote Limburgse hoogstam-boomgaard in cider omzetten. Laat staan opdrinken. Daarom ging hij ook zijn eigen appelsap maken.

Om de rijkdom in variëteiten plus de landschappelijke waarde van hoogstambomen te stimuleren, zette Vanbelle in 1992 dan de bvba Fructus op. Daarnaast begon hij met “loonpersen”, ofte : het persen voor derden. Sindsdien kan iedereen zijn zelf geoogste appels bij Fructus in appelsap laten omzetten. De beste Fructus-klanten zijn trouwens leden van de Nationale Boomgaardenstichting. Het loonpersen geschiedt in feite via de onderafdeling Fructic, want Vanbelle bracht intussen ook zijn eigen produktie op de markt onder de merknaam 3-Top. Al die aktiviteiten werden eerst als bijberoep uitgeoefend, maar ze groeiden Vanbelle boven het hoofd. Zowel hij als zijn vrouw gaven hun vaste baan op en gingen zich toeleggen op hun bvba. Dat familiaal bedrijfje op piekmomenten komt er hulp van drie medewerkers realizeert nu een omzet van bijna 5 miljoen frank. “Tot nu toe was het vooral investeren, ” zegt Vanbelle. “Toch boeken we vooruitgang, zij het zonder wonderen. “

Elke Belg drinkt jaarlijks zo’n 15 liter fruitsap, waarvan slechts 1 à 2 liter appelsap. In Duitsland is dat 44 liter fruitsap per kop, waarvan 25 à 28 liter appelsap. Er valt dus nog een groot marktpotentieel aan te boren. Vanbelle wil het wel alleen bij appelsap houden. “Met de gesofistikeerde koelcellen van tegenwoordig kan je de produktie van appelsap over een heel jaar spreiden. Dat is met zacht fruit, zoals krieken of kersen, niet mogelijk. “

JOS VANBELLE (FRUCTUS). “Tot nu toe was het voooral investeren. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content