FRANKI. Een hart voor zwart
Afrika is een belangrijke exportmarkt van de Franki-groep. Frankipile South Africa in Johannesburg is het hart. En het heeft ook een hart.
Locatie : Johannesburg.
100 % groei in de afgelopen drie jaar. Dat is de prestatie van Frankipile South Africa, de kern van de strategic business unit Afrika van de Franki-groep. Afrika ging van 511 miljoen frank omzet in ’91 naar 916 miljoen in ’93. In de eerste helft van 1994 bedroeg de omzet reeds 619,2 miljoen. En winst was er ook : 70 miljoen (in tegenstelling tot de hele groep, die in de rode cijfers verzeilde).
Het Zuidafrikaanse filiaal heeft vooral geprofiteerd van de funderingswerken voor de bouw van een staalfabriek (Columbus) en van een aluminiumsmelterij (Alusaf). 609 miljoen frank verdiende Frankipile aan deze twee megaprojekten. “Het doel is nu een groei van 10 tot 20 % jaarlijks, ” zegt Frank Dudley, CEO van Franki Africa Holdings, de moeder van Frankipile South Africa. “Dat is een vrij grote uitdaging, want er zijn voorlopig geen nieuwe megaprojekten. De prioriteiten van de nieuwe regering liggen bij de bouw van huizen, kleine klinieken en scholen. ” Op dat terrein heeft Frankipile gespecializeerd in funderingswerken voor grote projekten voorlopig weinig te bieden. De oplossing is tweevoudig : een opening op de markt van de huizenbouw (het stabilizeren van grond die ten gevolge van de mijnbouw nu onbruikbaar is) en een agressieve aanpak van de exportmogelijkheden elders in Afrika.
Een nieuwe marktniche is de maritieme konstruktie. “Er is immers een groot potentieel in Zuid-Afrika, Mauritius, Madagaskar, Mozambique en Angola, ” legt Frank Dudley uit. “En in Zuid-Afrika bestaat hierin weinig expertise. We kunnen hiervoor terugvallen op de know-how van de Franki-groep. “
Funderingswerken blijven echter de core-business. “Met 50 tot 60 % van de markt zijn we duidelijk marktleider, ” pocht Frank Dudley. “Onze enige konkurrent is Dura Piling, eigendom van de drie grootste Zuidafrikaanse burgerlijke aannemers en van het Franse Solètanche. Alle anderen zijn regionale spelers. “
SYNERGIEEN.
Zuid-Afrika was 25 jaar geïsoleerd, waardoor de kompetitiviteit van de ekonomie enorm is achteruitgegaan. “We zullen dus onze produktiviteit moeten verhogen, ” zegt Frank Dudley. “We moeten onze werknemers trainen, onze produkten en technieken verbeteren, en onze financiële en managementvaardigheden verhogen. Dat is een absolute noodzaak wanneer we werk willen maken van de export en het hoofd willen bieden aan de toenemende binnenlandse konkurrentie. “
Vanuit Johannesburg bedient Franki heel Afrika en de eilanden in de Indische Oceaan. De Franki-groep is onder impuls van voorzitter Johan De Muynck opgedeeld in vijf strategic business units : Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Pacific. Na Europa (8,037 miljard frank omzet in 1993) en de Pacific (944 miljoen frank) is Afrika met 916 miljoen de derde belangrijkste markt. Maar in ’94 heeft Afrika de Pacific overvleugeld : in de eerste zes maanden haalde Afrika 619,2 miljoen frank omzet, tegenover 499,6 voor de Pacific.
“In het Franki-netwerk wordt momenteel naarstig gezocht naar meer synergieën tussen de verschillende units, ” zegt Frank Dudley. “Afrika heeft daarin een signifikante rol te spelen. We kunnen anderen hier aan kontrakten helpen en we kunnen elders een door ons ontwikkelde service aanbieden. In de maritieme sektor worden in derde-wereldlanden heel wat grote investeringen gedaan. Maar omdat men geen know-how heeft voor de exploitatie en het onderhoud, liggen die havenfaciliteiten er al snel verlaten bij. Wij bieden het ontwerp, de bouw, de tijdelijke exploitatie en de opleiding van lokaal personeel als één geheel aan. Zo’n koncept kan ook interessant zijn voor bijvoorbeeld Zuid-Amerika. “
G.M.
FRANK DUDLEY (FRANKI) “Afrika heeft een signifikante rol te spelen in het smeden van synergieën tussen de verschillende units van de Franki-groep. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier