François in Ljubljana
Dober dan, kako ste?* *Goedendag, hoe maakt u het? in het Sloveens.
Verborgen parel van Europa
“Slovenië is kleiner dan België, maar je hebt er zowel een mooie kust als de Alpen: je kunt in één dag gaan skiën en in de zee gaan zwemmen. Het land is de verborgen parel van Europa. Ljubljana is een kleine stad van 360.000 inwoners, zonder de files die je ziet in Brussel of Moskou. Het is hier vroeg licht, waardoor mensen vroeg beginnen te werken. Ik kom rond kwart over zeven op kantoor aan en ben zeker niet de eerste. Om halftwaalf is de lunch en om vier uur is haast iedereen weg.”
Geen grote verschillen
François Mattelaer ziet vooral veel gelijkenissen tussen België en Slovenië: het zijn twee kleine, katholieke landen omringd door grote buurlanden en met een goede geografische ligging. “Slovenië was een deel van het Habsburgse Rijk. Belgische zakenmannen die de Duits-Oostenrijkse cultuur kennen, zullen zich in Slovenië thuis voelen. De mensen zijn er ethisch en betrouwbaar.” Het land is volgens de expat een goede uitvalsbasis voor de landen die ontstonden uit het uiteengevallen Joegoslavië, een markt van 25 miljoen mensen. “Nadelen zijn de hoge loonkosten en de grote staatsinmenging.”
Niet als in Cyprus
Na het omvallen van de banken in Cyprus werd gevreesd dat Slovenië het volgende vallende dominosteentje zou worden, maar volgens François Mattelaer kun je de twee landen niet vergelijken. “Als je naar de feiten kijkt, staat Slovenië er niet zo slecht voor. Frankrijk is er slechter aan toe dan Slovenië. De psychologie speelt een belangrijke rol bij de paniekberichten. Het is een selffulfilling prophecy. Ik heb ook de indruk dat een klein land als Slovenië de les wordt gelezen als voorbeeld voor de grote landen. Slovenië heeft nu tijd gekocht door obligaties te plaatsen in de VS, maar het is wel zo dat het sociaal model van het land moeilijk voort te zetten is.”
Trots
De Slovenen zijn kwaad op de politiek voor alles wat misloopt, ziet François Mattelaer. “De werkloosheid stijgt. Je voelt de onzekerheid toenemen. Aan de andere kant zijn de mensen heel trots en hebben ze het gevoel dat het wel in orde komt. Omdat Slovenië zo klein is – er wonen maar 2 miljoen mensen – kun je ook snel bijsturen.”
Niet te lang blijven
Zijn carrière in het buitenland heeft de West-Vlaming een goed inzicht gegeven in het leven van expats. Welk advies zou hij geven aan jongeren die een buitenlandse loopbaan op het oog hebben? “Het beste is om niet langer dan drie jaar op een plaats te blijven. Zoek een goede firma die internationaal actief is. Als je voor een Belgische werkgever werkt, is het gemakkelijker om de contacten met het thuisfront te onderhouden. Ik ben pas na tien jaar naar het buitenland getrokken. Nu zou ik meteen vertrekken en al in het buitenland gaan studeren.”
BENNY DEBRUYNE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier