Fraaie cijfers en communicatie
De jonge veertiger Jean Kotarakos, getrouwd en vader van twee kinderen, is een zuiver product van de Solvay-handelsschool, waar hij in 1996 magna cum laude het diploma van handelsingenieur behaalde. Dat jaar lijkt wel gezegend door de goden van het beursgenoteerde vastgoed: Marc Hellemans, ex-CFO van Cofinimmo en nu CFO van de groep Artexis, en Frédéric Sohet, partner bij Deloitte en de voormalige CEO van Montea, behoorden tot dezelfde lichting.
Kotarakos begon zijn loopbaan bij KPMG, waar hij zijn toekomstige vrouw ontmoette. Als revisor voerde hij voor KPMG heel wat opdrachten uit in internationale teams, een werk dat “een aanzienlijke investering vergt, maar bijzonder boeiend is”, zegt hij.
In 1999 stapte hij over naar D’Ieteren, waar hij acht jaar werkte voor de cel Corporate, die onder meer D’Ieteren Auto en Avis onder haar hoede heeft. Ook daar werd hij meteen in het diepe gegooid, want toen hij bij de groep kwam, bereidde die de overname van Belron (de eigenaar van Carglass) voor. Bij D’Ieteren evolueerde hij al snel van analist tot verantwoordelijke voor de consolidatie, en vanaf 2002 was hij zowel belast met de consolidatie als met de corporate planning en de overschakeling van de boekhouding naar de IFRS-normen. Een boeiende functie, die hem ertoe verplichtte “een kijk op het verleden, het heden en de toekomst te hebben”. In 2007 werd Kotarakos benoemd tot directeur financiën en kwaliteitszorg van D’Ieteren Lease. “Maar dat bleef ik maar een maand.”
Hij werd benaderd door Aedifica, een veelbelovend vastgoedbedrijf dat was opgericht in 2005. Die onderneming was aanvankelijk gespecialiseerd in woningbouw, maar beschikt vandaag over een portefeuille die voor 73 procent bestaat uit woon-zorgvastgoed. Wat heeft hem ertoe aangezet zich in dat avontuur te storten? “Ik wilde werken voor een onderneming die haar beslissingscentrum in België had, stevig groeide en een beursintroductie voorbereidde.” Aedifica was al in 2006 naar de beurs gegaan, maar Kotarakos voelde zich aangetrokken door de kwaliteit van het management en het project.
Aedifica beleefde een onstuimige groei: in 2006 werd de investeringsportefeuille gewaardeerd op 189 miljoen euro, nu is dat 1,09 miljard euro. “Dat komt neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van 26 procent”, zegt Kotarakos verheugd. Maar die groei moet constant worden aangestuurd: de schuldenlast kanaliseren en het eigen vermogen aanvullen, vermijden dat het rendement voor de aandeelhouders verwatert, nieuwe middelen snel investeren om geen hiaten in het dividendbeleid te hebben en beantwoorden aan de verwachtingen van de markt. De onderneming deed drie keer een beroep op het publiek voor een kapitaalverhoging. In 2010 haalde ze 67 miljoen euro op, eind 2012 nog eens 100 miljoen en in juni vorig jaar 153 miljoen. Met dat verse kapitaal deed Aedifica voor 600 miljoen euro aan investeringen. Tegelijk ging de Belgische groep de internationale toer op. Op dit ogenblik is 12 procent van de portefeuille gelegen in Duitsland en sinds enkele weken 1 procent in Nederland.
De aandeelhouder die uit is op dividenden, werd door die ontwikkeling niet bestraft. Aedifica keert sinds tien jaar een constant toenemend dividend per aandeel uit: 1,48 euro in 2007 en naar verwachting 2,05 euro in 2016. Die opwekkende cijfers, maar ook de kwaliteit van de financiële informatie, verklaren de aanwezigheid van Kotarakos onder de genomineerden voor CFO of the Year. Vorig jaar werd Aedifica bekroond door de EPRA, de Europese vereniging van beursgenoteerde vastgoedmaatschappijen. De Belgische Vereniging van Financiële Analisten gaf het bedrijf de prijs voor de beste financiële communicatie van de small- en midcaps van het land.
P-H.T.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier