Float de stress weg
Over floating, de in België weinig beproefde relaxatietechniek, circuleren vooral bakerpraatjes. Zin en onzin over een uurtje drijven op zout water in de perfecte stilte van een behaaglijk warme isolatietank.
TEKST : LUC DE DECKER / FOTO : ERIK TANGHE
De theorie klinkt verleidelijk : floating weert stress, verjaagt vermoeidheid, ontspant stramme spieren, wist een jetlag uit, lost slaapstoornissen op, behandelt lichte huidaandoeningen en scherpt het concentratievermogen aan. Eén feit mogen we nu al verklappen : na een sessie voelden we ons opvallend goed uitgerust. Zelfs na een enerverende autorit in een file was dat gevoel niet weggeëbd en togen we monter aan de slag.
Ondanks de verlokkelijke effecten blijft de drempel naar het floaten hoog. In België heeft dat allereerst een praktische reden. Hoewel de techniek in de VS al in de jaren ’70 gecommercialiseerd werd, vergt het in deze contreien een heuse speurtocht om een floating tank te vinden. Dat wil Chris Hontelé veranderen. In de schaduw van de notabele Antwerpse Cogels-Osylei baat ze sedert maart Floating Silence uit.
De jonge veertigster, die een stressgevoelige carrière in de bedrijfscommunicatie uitbouwde, wil het floaten uit de alternatieve sfeer halen. Nochtans word je in haar centrum overvallen door een New Age-aankleding. Dobberende kaarsen, warmgeel hout, weelderige plantenhoek, oosterse schuifdeuren, wiegmuziek met fluisterende strijkers en adagioklavier. Discreet opgesteld staan milieuvriendelijke hygiëneproducten en handgemaakte kaarsen met prijskaartjes. De bezoeker wordt vriendelijk naar een diepe relaxzetel geloodst.
Even voelden we tegenzin. We dachten aan de verhalen over sessies waarin de floater zich terug in de baarmoeder waant of zelfs aan het leviteren gaat. Zo’n beeld mag niet verwonderen : je kruipt naakt in een volledig gesloten tank en dobbert vanzelf en totaal ontspannen op het zoute water. Het lijkt wel de Dode Zee, maar dan gereduceerd tot een paar vierkante meter en afgesloten van de buitenwereld.
Chris Hontelé
klinkt evenwel niet als een Keltisch orakel. Geduldig legt ze uit dat de sfeer de bezoeker tot rust moet brengen. “Niet zelden komen managers met een rapport in de hand binnen hollen. Dan gaan ze de float in, maar het duurt vrij lang voor ze de calculaties en facturen uit hun hoofd hebben gezet. Ik probeer ze wat vlugger te ontspannen. Desgewenst geef ik een voetmassage vooraf. De energiebanen van alle lichaamsdelen komen er samen. Daarom heeft voetmassage zo’n zalig ontspannend effect.”
Het geheim van het floaten legt ze even nuchter, haast klinisch uit : “Het is gebaseerd op sensoriële deprivatie : het brengt je zintuigen tot rust. Je bloeddruk verlaagt, het hart klopt trager, de ademhaling wordt rustig, je komt in de fase net voor het slapen. Het gevoel van tijd en spanningen glijden uit je weg.”
Haar zakelijke uitleg sluit echter niet uit dat ze ook interesse toont voor floatexperimenten, zij het louter theoretisch. Vooral de boeken van de Californische neurofysioloog en floatpionier John Lilly fascineren haar. Sommige wetenschappers (en anderen) gebruikten drugs om hun bewustzijn te verruimen in de float. Inmiddels startte ook onderzoek naar studietechnieken. Dan ruimt de stilte plaats voor de ritmisch ingesproken leerstof. Vooral 60-maten-barokmuziek zou helpen om de concentratie aan te scherpen en de stof op te nemen.
Het verrassendste
is nog wel dat de isolatietank nooit claustrofobisch aanvoelt, zelfs niet toen we de klep volledig dichttrokken en ons lieten drijven op het 20 cm hoge zoute water. Het magnesiumsulfaat hield ons moeiteloos boven. Het Engelse zout heeft bovendien een desinfecterende werking. Uren na het bad en de douche die het zout wegspoelt, voelt de huid nog opmerkelijk zacht aan.
In de duisternis van de tank is het even wennen. Je zoekt een houding voor hoofd en armen. Maar al gauw stel je verwonderd vast dat je blijft drijven. Traag maar zeker treedt de rust in.
Floating Silence vindt u in de Nottebohmstraat 4 in 2018 Antwerpen. Tel. : 03/236.82.44. Een sessie (50 min) kost 1500 fr. (tot eind december 1250 fr.).
Floating is gebaseerd op sensoriële deprivatie : het brengt je zintuigen tot rust.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier