Fitzpatrick gaat de legende in

MATTHEW FITZPATRICK De Brit won de eerste grand slam van zijn carrière. © PGA TOUR

Noem het gerust een mooi verhaal. In 2013 won Matthew Fitzpatrick op zijn achttiende de US Amateur op het parcours van de Brookline Country Club in Boston. Negen jaar later wint hij op dezelfde plaats de US Open na een spannende strijd met de Amerikanen Scottie Scheffler en Will Zalatoris. Alleen de legendarische Jack Nicklaus deed het hem ooit voor.

Voor de in het Engelse Sheffield geboren Fitzpatrick was het de eerste overwinning in een grandslamtoernooi. Het is ook de eerste Britse overwinning in de US Open sinds Justin Rose in 2013.

Matthew Fitzpatrick beheerst alle onderdelen van het golfspel perfect. In de US Open bouwde hij zeer geduldig op en haalde hij in alle vier ronden een hoog niveau. Zondag, toen zijn tegenstanders hem serieus onder druk zetten, pakte hij uit met twee prachtige strings op de dertiende en vijftiende holes, gevolgd door een meesterlijke exit uit de bunker van hole achttien, zoals alleen de allergrootsten dat kunnen. “Dit is een magisch moment voor mij”, zei een emotionele Fitzpatrick na afloop. “Maar ook het resultaat van vele jaren hard werken.”

Na zijn triomf in de US Open kijkt Fitzpatrick heel ambitieus uit naar de 150ste editie van de Britse Open die over een maand wordt gespeeld op de legendarische Old Course van St. Andrews in Schotland. De recentste Britse overwinning daar moeten we al gaan zoeken in 1992, toen Sir Nick Faldo de beste was.

De overwinning van Fitzpatrick bevestigt andermaal dat de hiërarchie aan de top van de internationale golfsport heel open is. De recentste acht majors werden gewonnen door acht verschillende spelers.

Thomas Pieters haalde de cut. Hij werd 27ste met vijf boven de par. Een resultaat waarmee de Antwerpenaar ongetwijfeld ontgoocheld was. Pieters wil immers zo snel mogelijk zijn eerste major winnen. Volgende maand krijgt hij weer een kans in de Britse Open.

De Brookline Country Club, waar de US Open werd gespeeld, bleek andermaal een ontzettend moeilijk parcours voor heel wat spelers. De genadeloze rough en snelle greens legden de lat zeer hoog met een cut op +4 en amper negen spelers die na vier ronden nog onder de par stonden. Het benadrukt dat het met het juiste parcours, waarop spelers met de juiste slagen moeten uitpakken, nog mogelijk is om ondanks het betere materiaal en fysiek sterkere spelers een hoge moeilijkheidsgraad aan te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content