Feest in Gent

In september is Gent de place to be voor muziekliefhebbers. Zeker nu GentFestival zijn 65ste verjaardag viert én het minifestival OdeGand twintig kaarsjes mag uitblazen. De rode draad is het thema tijd.

Nu de tijden het weer toelaten, trappen GentFestival en OdeGand het culturele jaar in Gent met een knal op gang. Onder de noemer ‘It’s about time’ gaat het festival op zoek naar de betekenis van de tijd. “We kunnen de tijd niet vastpakken, maar aan de hand van muziek kunnen we hem wel voelbaar maken. Van de eeuwenoude gregoriaanse metten tot de allernieuwste composities beleven we de tijd in al zijn gedaantes: vluchtig en eeuwig tegelijk”, zegt Veerle Simoens, artistiek en algemeen directeur van GentFestival.

Het festival start dit jaar vóór zonsopgang. De zangeressen van Psallentes, die gespecialiseerd zijn in het gregoriaans, en de stemkunstenaars van Silbersee bezingen het ritme van de dag in het pittoreske kader van het Klein Begijnhof. Onder de noemer Whispering Leaves staan op 11 september een reeks intieme concerten in prachtige Gentse tuinen op het programma. Er is ook aandacht voor het oeuvre van Marcel Proust, de auteur van Op zoek naar de verloren tijd die precies honderd jaar geleden overleed. In statige salons op en rondom de Kouter wordt de muziek die klonk in de mondaine kringen waarin Proust thuis was, met concerten en lezingen tot leven gebracht.

Daarnaast zakken internationale topmuzikanten zoals percussioniste Evelyn Glennie, mezzosopraan Joyce DiDonato, sterviolist Gidon Kremer en de Bamberger Symphoniker af naar Gent.

GentFestival, van 10 tot 30 september, op diverse locaties in Gent

OdeGand, op 16 en 17 september, op diverse locaties in Gent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content