FAMILIE VAN STAND

De Nederlandse bouwer van displays Vinke is op familiale leest geschoeid. De Vlaamse kmo-geest past als gegoten bij het bedrijf uit Breda.

Het Nederlandse familiebedrijf nv Vinke Display Belgium heeft het in België uitstekend naar zijn zin. “Een leuke, warme, hartelijke verstandhouding met de klanten is primordiaal,” zegt verkoopleider Ron Brouwers. “We willen klein blijven. Zo niet worden we te log. Persoonlijk contact is heel belangrijk.”

Begin 1995 liet Vinke zijn oog vallen op een oud bedrijfspand in Hoboken. Van louter verkoopkantoor voor kartonnen displays, in de hoofdzetel in Breda gemaakt, ontpopte het bedrijf zich snel tot producent. Het bedrijf nv Acryplex, dat in hetzelfde pand in Hoboken huist en displays uit kunststof maakt, werd opgekocht.

“We zijn vandaag gehuisvest in een oude tapijtenfabriek,” klaagt Ron Brouwers. “Waarschijnlijk verhuizen we eind volgend jaar naar een nieuw bedrijf.” Samen met de tien werknemers wordt een nieuwe vestiging gezocht. Vinke Display Belgium realiseerde vorig jaar een omzet van 100 miljoen frank.

Kunststof en karton zijn complementaire elementen. Vinkes showroom toont zelfs hoe beide materialen samen worden gebruikt in een display. “Wij maken nooit standaardmateriaal. We hebben geen magazijn met reeksen displays. Onze productie is steeds tailor-made,” verwijst Ron Brouwers naar de verschillende, originele displays. “Indien nodig, zorgen we voor de volledige uitwerking, van de idee tot de productie van de displays. Ook de distributie voor de klant, in verschillende Europese landen, behoort tot de mogelijkheden.” Het productieapparaat is voldoende flexibel. Het gamma reikt van één display voor een beurs, tot een order van 80.000 toonbankdozen. “We werken zowel voor de lokale kruidenier, als wereldwijd voor Samsonite.”

In drie segmenten van de promotionele markt is Vinke actief. Het bedrijf werkt in samenspraak met reclamebureaus en in opdracht van drukkerijen. Of Vinke werkt rechtstreeks voor bedrijven, zoals Philips, Lego of Fuji. Voor Strepsils ontwierp het bedrijf een display met een “elektronisch kuchje” : om de tien seconden laat de stand met hoestpastilles in het warenhuis een kuchje horen. Voor Rhone-Poulenc werd een thematische winkelinrichting ontworpen.

“We onderscheiden ons door de kwaliteit en de familiale geest. In een familiebedrijf is een woord nog steeds een woord.” De moeder in Breda heeft 65 werknemers en haalde vorig jaar een kwart miljard frank omzet. Het in 1963 opgericht familiebedrijf wordt door Jan Vinke geleid.

RON BROUWERS (VINKE DISPLAY) Vinke Display ontpopte zich van louter verkoopkantoor voor kartonnen displays tot producent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content