EXPERT IN ECONERGIE
Wim Heyselberghs, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Tractebel-dochter Elektriciteit en Gas Internationaal ( EGI), die de internationale energieprojecten van de maatschappij groepeert, is zowel thuis in economie als in energie. De EGI-topman studeerde af als burgerlijk ingenieur elektromechanica, met specialisatie energieconversie, pal tijdens de eerste oliecrisis van 1973. Wim Heyselberghs besefte dat energie en economie een natuurlijke combinatie vormden. Om ook de nodige economische background op te doen, trok de Mortselnaar daarom tot 1975 naar de TEW-faculteit van de Ufsia.
En in 1992 leerde Heyselberghs in Argentinië dat er meer winst te behalen viel in gedereguleerde markten dan in de gereguleerde markten, nadat hij er voor EGI in de privatiseringsgolf van ’92 een gasdistributiemaatschappij wist binnen te halen.
Wim Heyselberghs wil daarom de continuïteit van de groei van EGI bewaren: “Wij hebben daarvoor van de nieuwe hoofdaandeelhouders de nodige garanties gekregen.” Die garanties zijn een must want het als kool groeiende EGI heeft in deze fase op tijd en stond flinke kapitaalinjecties nodig. Heyselberghs vreest dus niet dat het vertrek van Tractebel-topman Philippe Bodson een breuklijn in het groeipad van EGI betekent. Heyselberghs wil voorts de ketting van productie tot klant in Zuid-Amerika, de VS en Europa stroomlijnen: “Er wordt gewerkt aan een industrieel plan met meer ruimte voor marktgericht denken. Enkel op de Aziatische markt vertrekken we nog van een opportunistische benadering.”
Zijn eerste jobervaring deed Wim Heyselberghs op bij Arthur Andersen, dat hem in 1975 van de campus rekruteerde. “Dat bleek een uitstekende leerschool om kennis over de financiële rapportering van bedrijven op te doen,” aldus Wim Heyselberghs. In 1977 maakte hij de overstap naar de chemische sector waar hij beheerscontrole deed voor de Franse groep EMC, waartoe ook Tessenderlo Chemie behoorde. In 1981 won François Mitterrand de Franse presidentsverkiezingen. Wim Heyselberghs: “Dat was voor mij het signaal om de sector te verlaten omdat er sprake was van een nationalisatie van de chemische sector.”
Zijn belangstelling voor energie dreef Heyselberghs naar Imperial Continental Gas Associates. In 1983 schoof hij door naar de Antwerpse Gasmaatschappij (AGM). In 1989 kwam deze Belgische poot van Imperial na een ovenamebod in handen van een Tractebel/ GBL-consortium. Zo schoof Heyselberghs in 1991 door naar Electrabel om dan in 1992 bij EGI te belanden. Behalve het Argentijns project, superviseerde Heyselberghs vanaf 1994 ook een aardgasnetwerk in Bangkok. Inmiddels had de nieuwe gedelegeerd bestuurder met de oprichting van Tractebel Energy Marketing Inc. ( TEMI) ook in de VS, naar Argentijns voorbeeld, de aan belang winnende trading-activiteiten van EGI uit de grond gestampt (zie ook blz. 45).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier