Exit lage Luxemburgse btw

JAN VAN DYCK

De auteur is advocaat en hoofdredacteur van Fiscoloog.

www.fiscoloog.be

Stel dat ik als Belgisch inwoner bij een Nederlands verhuurbedrijf een jacht huur dat in een Franse haven aangemeerd ligt. Welke btw moet ik dan betalen: de Belgische, de Nederlandse of de Franse? Dat hangt ervan af waar de verhuurdienst geacht wordt plaats te vinden. Van Belgische btw kan slechts sprake zijn als de verhuur in België gelokaliseerd wordt. Op dezelfde wijze kan slechts van Franse btw sprake zijn als de verhuur geacht wordt in Frankrijk plaats te vinden. Enzovoort.

Van belang is dus te weten waar de verhuur van het jacht plaatsvindt. Om die vraag te beantwoorden, moet je eerst weten wat de hoedanigheid van de huurder is. Handelt hij al dan niet als privépersoon?

Als de huurder geen privépersoon is, wordt de verhuurdienst geacht plaats te vinden in het land waar de huurder gevestigd is. In het voorbeeld is dat in België. Op de verhuur zal dus Belgische btw verschuldigd zijn. Tenzij het gaat om een verhuur op korte termijn. Als vervoermiddelen verhuurd worden voor een periode van maximaal dertig dagen, of bij schepen voor maximaal negentig dagen, wordt de verhuur geacht plaats te vinden daar waar het vervoermiddel ter beschikking wordt gesteld van de huurder. In het voorbeeld is dat in Frankrijk. Er is dan Franse btw verschuldigd.

Wat als de huurder wel een privépersoon is? Als het gaat om een verhuur op korte termijn, is de oplossing dezelfde. De verhuur vindt dan eveneens plaats waar het vervoermiddel ter beschikking wordt gesteld van de huurder (in het voorbeeld: in Frankrijk). Gaat het om verhuur op lange termijn, dan wordt de verhuur tot nog toe gelokaliseerd in het land waar de verhuurder gevestigd is. In het voorbeeld dus in Nederland, met als gevolg, toepassing van Nederlandse btw.

Die laatste regel heeft tot gevolg dat firma’s die vervoermiddelen op lange termijn verhuren aan particulieren, er alle belang bij hebben zich te vestigen in een lidstaat met een laag btw-tarief. In het Groothertogdom Luxemburg bijvoorbeeld, want daar bedraagt het normale btw-tarief slechts 15 procent. Een verhuurfirma die zich in Luxemburg vestigt, hoeft slechts 15 procent btw aan te rekenen bij een langetermijnverhuur van vervoermiddelen aan particulieren, ongeacht waar de huurder gevestigd is of waar het vervoermiddel (jacht,…) ter beschikking wordt gesteld van de huurder.

Vanaf begin volgend jaar verandert dat. Bij een langetermijnverhuur van vervoermiddelen zal de verhuur vanaf dan altijd gelokaliseerd worden waar de huurder gevestigd is, ongeacht of het al dan niet om een privépersoon gaat. Op die regel zal nog slechts één uitzondering bestaan: met name wanneer het gaat om de langetermijnverhuur van pleziervaartuigen aan particulieren en het vaartuig daadwerkelijk in het land van de verhuurder ter beschikking wordt gesteld van de huurder. De verhuur zal in dat geval (zoals bij een kortetermijnverhuur) gelokaliseerd worden in het land waar de terbeschikkingstelling gebeurt.

Als een in Luxemburg gevestigde firma een pleziervaartuig verhuurt aan een Belgische particulier en dat vaartuig in een Franse haven ter beschikking wordt gesteld, zal vanaf begin volgend jaar dus nooit meer de lage Luxemburgse btw van toepassing kunnen zijn. Als het vaartuig op korte termijn wordt verhuurd (niet meer dan negentig dagen), zal de verhuur immers – zoals vandaag – geacht worden plaats te vinden in Frankrijk (waar het vaartuig ter beschikking wordt gesteld).

En als het pleziervaartuig op langere termijn wordt verhuurd, zal de verhuur anders dan nu geacht worden plaats te vinden, niet in Luxemburg, maar wel in België (land waar de huurder gevestigd is). De voormelde uitzondering voor pleziervaartuigen speelt niet, omdat de terbeschikkingstelling van het vaartuig niet gebeurt in het land waar de verhuurder gevestigd is. In plaats van 15 procent Luxemburgse btw zal dus 21 procent Belgische btw verschuldigd zijn.

Voor de goede orde: de wijziging van de lokalisatieregels en de verhoging van de belasting die daar in sommige gevallen kan uit voortvloeien, is geen beslissing van de huidige regering. Zij vormt slechts de uitvoering van een beslissing die verschillende jaren geleden op Europees niveau genomen is.

Van belang is te weten waar de verhuur plaatsvindt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content