Evolutie of revolutie?
De US Open werd gewonnen door de Amerikaan Bryson DeChambeau. De tweede in de eindstand was zijn landgenoot Matthew Wolff. Geen speler symboliseert beter de nieuwe generatie topspelers. Wolff is pas 21 jaar en etaleert een heel intuïtieve swing, met een kniebeweging die allesbehalve volgens het boekje is. Het resultaat is indrukwekkend: hij mept de bal steevast meer dan 300 meter ver, wat het hem makkelijker maakt om daarna de green te bereiken.
Wolff is nog maar iets meer dan een jaar profspeler. Hij won al een toernooi van de PGA Tour en staat in de top twintig van de wereld. Het is wellicht nog maar een begin. Veel waarnemers waren diep onder de indruk van de manier waarop hij het moeilijke parcours van de US Open beheerste. Net zoals DeChambeau mepte Wolff er zonder terughoudendheid tegenaan, helemaal niet bang om in de rough langs de achttien holes te belanden. “De golfsport is aan het veranderen”, zei de vroegere topspeler Justin Leonard. “Het klassieke concept, met de verplichting om de fairway en green in regulatie te bereiken, is niet meer aan de orde. Dit zijn heel boeiende tijden.”
Het lijkt of er in de top van de golfsport een revolutie aan de gang is. De fysieke kracht van de nieuwe topspelers, in combinatie met het geavanceerde materiaal en de aerodynamische efficiëntie van de balletjes, heeft de parameters van het klassieke golfspel helemaal gewijzigd. Het is geen toeval dat de lesgevers aan veel Amerikaanse universiteiten hun beste spelers de raad geven hun driver te gebruiken zodra het kan, zelfs als ze daarna moeten improviseren.
Wolff is het typevoorbeeld van een speler die het zo aanpakt. Supersonische drives, een natuurlijke kracht in de pols om te ontsnappen uit de rough en technische beheersing op de greens: het is een winnend recept.
Tiger Woods loodste de golfsport een nieuw tijdperk in, toen hij duidelijk maakte hoe belangrijk de fysieke voorbereiding is. Maar de volgende generatie gaat een stap verder, met balletjes die een heel ander traject volgen en met een heel andere spelstrategie: alsof er zich geen hindernissen meer in het parcours bevinden. “Onthutsend, hoe de jonge generatie de moeilijkste parcours aanpakt”, vat Lee Westwood het samen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier