Even oud als Robbedoes
Vittorio Leonardo werd geboren in 1938 in hetzelfde jaar als Robbedoes. Toen hij in 1947 uit Napels in België arriveerde, reden ook Lucky Luke en Jolly Jumper het beeldverhaal binnen, met Rataplan in hun schaduw.
S tudio Leonardo in Marcinelle wordt gerund door de 62-jarige Vittorio Leonardo. De studio doet vooral inkleuringen, fotogravure en tekenwerk. Rataplan, de meest maffe hond uit het wilde westen, komt hier tot leven. “Studio Leonardo bundelt de meest uiteenlopende aspecten van het stripgebeuren. Ik voel me zowel scenarist als tekenaar en colorist,” zegt Vittorio Leonardo, die met zijn Studio een omzet van 27 miljoen frank bijeenharkt.
Leonardo werd pas in 1974 zelfstandige. Hij stamt uit een aristocratische, zelfs adellijke, en ook artistieke familie die botste met het eendimensionele denken van de Italiaanse fascisten. “Mijn moeder was al vier jaar weduwe toen ze in 1947 Napels verliet om in België een nieuw leven te beginnen. In 1956 begon ik als arbeider te werken op de fotogravure van de uitgeverij Dupuis en ontdekte intussen de avondleergangen van de academie,” aldus Leonardo.
Bij Dupuis leerde de jonge Vittorio Leonardo niet alleen de technische knepen van de fotogravure, hij ontmoette er ook alle groten uit de wereld van de ‘bande dessinée’. “Karikaturen die ik van vrienden tekende, trokken de aandacht van Franquin en Morris. Zij hebben mij in feite ontdekt en gestimuleerd mijn stijl te verfijnen.” Sindsdien is Leonardo niet meer uit het beeld verdwenen in de stripwereld. Bij Dupuis verzorgde hij vooral de inkleuring, maar zijn reputatie was helemaal gemaakt toen hij een nieuw systeem bedacht – en liet brevetteren – om heel stabiele kleuren te krijgen.
Sindsdien schoven alle vooraanstaande striptekenaars aan om hun werk bij hem te laten inkleuren. Voor de vuist weg noemt hij Franquin, Peyo, Roba, Tillieux, Will, Walthéry of Jijé. En natuurlijk ook Morris, de geestelijke vader van Lucky Luke, met wie hij nog altijd heel nauw samenwerkt. “Zij blijven bij mij omwille van de kleuren. Ik zal nooit onmogelijke kleuren gebruiken, zoals turquoise, die je niet fatsoenlijk kan drukken.”
Nauwkeurige inkleuringen blijven handwerk maar de computer heeft veel overgenomen. Studio Leonardo was naar eigen zeggen de eerste in Europa om vanaf het begin van de jaren negentig met de computer in te kleuren. De smurfen van Peyo waren de eerste computergekleurde. “Ik heb samen met mijn zoon een eigen programma ontwikkeld dat nog betere resultaten oplevert.”
Vittorio Leonardo heeft volgens een ruwe schatting de voorbije decennia meer dan 150.000 bladzijden gerealiseerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier