Europa, word (weer) wakker!
Beursstrategen waren het begin dit jaar zowat roerend met elkaar eens: kies voor Europese in plaats van Amerikaanse aandelen. Ze zijn een stuk lager gewaardeerd -dus goedkoper- en bovendien klimt de Europese economie uit een diep dal en hebben de Europese bedrijfsresultaten nog een flinke aanhaalbeweging te goed op de Amerikaanse. Dat waren hun belangrijkste argumenten.
Aan het eind van de zomer, of nadat twee derden van het jaar zijn verstreken, moeten we vaststellen dat dit verhaal niet klopt. De Europese aandelenmarkten doen het, gemeten op basis van de Eurostoxx50-index, momenteel liefst 7 % minder goed dan de Amerikaanse, gemeten op basis van de Standard&Poor’s500-index. De kloof verkleint tot bijna 5 % als we voor Europa de bredere Stoxx600-index hanteren, maar het blijft een aanzienlijke kloof. Pas op, we moeten hier niemand de les spellen, want we waren zelf ook die mening toegedaan.
Japan-scenario niet geweken
Er is natuurlijk ‘zondebok’ Oekraïne. Maar het zou intellectueel oneerlijk zijn om enkel het conflict met Rusland als oorzaak voor een beduidend minder dan verwacht Europees beursverloop tot nog toe dit jaar aan te halen. Volgens ons is er duidelijk meer aan de hand. Belangrijk om onder ogen te zien, is dat de economie in de eurozone, na een korte heropleving, weer terugvalt en dat met Italië de derde belangrijkste economie uit de eurozone alweer in een recessie is beland. Daarnaast blijft het deflatierisico aanwezig.
Helaas kunnen we medio 2014 niet anders dan opnieuw aangeven dat de dreiging van een Japan-scenario voor de eurozone nog steeds niet geweken is. Het acute karakter van de eurocrisis werd door de Europese Centrale Bank (ECB) met de Londen-speech van Mario Draghi 2 jaar geleden aangepakt. Maar het heeft ook de dynamiek om te evolueren naar een economische, fiscale, politieke,…naast een monetaire unie serieus afgeremd. De Europese leiders moeten het spreekwoord ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’ duidelijk weer boven hun bed hangen. Europa heeft opnieuw actie nodig, een debat over convergentie, structurele hervormingen,… Actie en debat die nu zo hard worden gemist.
En dus moet de ECB opnieuw in actie komen. Vooreerst vanaf september met de nieuwe versie van LTRO, deze keer TLTRO (‘Targeted Long Term Refinancing Operations’). Vers geld voor het Europese bankwezen met meer maatregelen opdat het deze keer ook effectief de economische groei ten goede komt. Maar in de Angelsaksische wereld blijft men de hoop koesteren dat de ECB de andere grote centrale banken achterna gaat. Alle remmen los, met andere woorden, en de geldpersen die non-stop draaien. Vandaar dat een opnieuw kwakkelende economie tot nader order nog geen ‘zware’ bedreiging voor de Europese aandelenmarkten vormt.
EUROSTOXX50-INDEX PRESTEERT 7 % ZWAKKER DAN DE STANDARD&POOR’S 500-INDEX IN 2014.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier