Eurogifts geeft zijn dak weg

Eurogifts is leverancier van relatiegeschenken en promotionele artikelen voor zakelijke gebruikers. Het maakt deel uit van de Nederlandse groep Van Helden. De hoofdzetel van het internationale bedrijf ligt in het West-Vlaamse Wervik. Sinds kort schakelde het deels over op zonne-energie.

CEO Herman Op de Beeck legt uit hoe het ‘groene verhaal’ zo’n twee jaar geleden begon: “Wij werden zelf benaderd door het bedrijf Enfinity, dat ons voorstelde om ons dak te huren om er een zonnestroominstallatie op te plaatsen. Eurogifts moest zelf geen investeringen doen.”

Enfinity, een Gents bedrijf dat internationaal actief is in hernieuwbare energie, heeft al heel wat bedrijven kunnen overtuigen van zijn huurformule. Onder meer Ontex, Willy Naessens, Samsonite en Weba verhuurden hun dakruimte in ruil voor een goedkopere en stabiele energiefactuur. Ook in het buitenland investeert Enfinity via een private-equityfonds fors in diverse energieprojecten. “Veelal zijn de bedrijven in kwestie niet bereid om zelf te investeren. De terugverdienperiode is te lang en ze focussen liever op investeringen in de eigen activiteiten. Enfinity huurt de daken en plaatst er via een recht van opstal voor twintig jaar zonnepanelen op. Subsidies, de groenestroomcertificaten en de opbrengsten van de geproduceerde stroom zorgen voor onze winsten”, luidt de win-winvisie van het ambitieuze bedrijf.

Dat Enfinity in Wervik terechtkwam, ligt onder meer aan het feit dat er in West-Vlaanderen op jaarbasis meer zonlicht is, en dus meer rendement, dan in de rest van Vlaanderen.

Op het dak van Eurogifts werden 676 zonnepanelen gelegd over een oppervlakte van 779 vierkante meter. Dat levert een stroomproductie van zo’n 100.000 kilowattuur per jaar op. Er wordt geschat dat 40 procent van de stroombehoefte van Eurogifts hiermee gedekt wordt, de rest van de energie haalt het bedrijf bij een klassieke leverancier. Omgekeerd zet Enfinity het teveel aan stroom, buiten de werkuren van het bedrijf, terug op het net.

Herman Op de Beeck denkt dat zijn bedrijf verder de groene weg gaat bewandelen. “Er wordt een uitbreiding van de bedrijfsruimte gepland, en daarom willen we de mogelijkheden van nog meer alternatieve energie onderzoeken. Vooral over windenergie willen we eens goed nadenken, misschien te combineren met onze zonne- panelen. Voorts willen we ook inspanningen doen om ons energieverbruik te verminderen. Overschakelen naar groene energie is één ding, maar minder verbruiken is ook belangrijk. Dit project is hoe dan ook een succes geworden. Economisch en tegelijk ecologisch verantwoord ondernemen is goed voor het imago én voor de portefeuille”, besluit Op de Beeck.

zonnestroom-installatie

Kostprijs ca. 500.000 euro

(betaald door Enfinity)

Terugverdientijd

acht tot tien jaar

FB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content