Redactie Trends
Euro duikt door Stark-effect
De duik van de euro heeft alles te maken met het vertrek van Jurgen Stark uit de het directiecomité van de Europese Centrale Bank. Op de financiële markten overheerst meer dan ooit onzekerheid.
Nadat de euro al een stevige deuk had genomen eind vorige week, gaat de waardevermindering van de Europese munt deze ochtend op de Aziatische markten door.
Gegeven de slabakkende economie van de eurozone is dit geen slechte zaak. Een lagere munt komt sowieso onze export ten goede. Van de andere kant zorgt een lagere munt voor meer inflatoire impulsen.
De reden voor deze waardedaling van de euro kan, gegeven de timing ervan, makkelijk verklaard worden. Het heeft minder met de blijvende en alsmaar nijpendere perikelen van de Griekse economie en staatsfinanciën maar heel veel met het vertrek van Jurgen Stark uit het directiecomité van de Europese Centrale Bank (ECB). Voor alle duidelijkheid: het fysieke vertrek van de Duitser zal pas eind dit jaar zijn.
Met het vertrek van Stark ligt open en bloot op tafel dat Duitsland zich steeds meer afzet tegen het beleid gevoerd door de ECB, vooral inzake het opkopen van obligaties en ander papier van noodlijdende landen als Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en Italië. De markten vragen zich zeer terecht af waar het nu met het ECB-beleid heen moet. De voorbije weken zorgden de interventies van de ECB voor enige stabiliteit op de markten.
Op de financiële markten overheerst vandaag meer dan ooit de onzekerheid. Terwijl de politiek tot te weinig concrete en substantiële maatregelen komt, slaat de onzekerheid nu ook over naar het ECB-beleid. Gaan de interventies blijven door gaan? Hoe liggen nu de verhoudingen binnen het directiecomité van de ECB? Verliest ECB-president Jean-Claude Trichet de controle enkele weken voor zijn afscheid? Komt de ECB met de Italiaan Mario Draghi als opvolger van Trichet helemaal in de greep van de politieke besluitvorming? En bovenal: wat moet er worden van de ECB, en de monetaire unie in het algemeen, nu Duitsland zich, ondanks de retoriek van kanselier Merkel, steeds meer van de euro afkeert?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier