ETF’s: nieuwe fondsen breken door
Expert aan het woord verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Exchange-traded funds – ETF’s – zijn het nieuwe mantra van de retailbelegger. Goedkoop, transparant, gediversifieerd. Het is dan ook logisch dat die ETF’s – ook wel indextrackers genoemd – bij ons snel aan populariteit winnen. Charles Symons van iShares en Gorik Nelissen van Keytrade Bank houden een vurig pleidooi voor deze democratische beleggingsfondsen.
ETF’s: nooit van gehoord? Je bent vast niet de enige. In de Belgische beleggingswereld zijn exchange-traded funds nochtans aan een stevige opmars begonnen. Nog een beetje onbekend, en dus nog een beetje onbemind. En dat mag verwonderlijk heten. Charles Symons staat aan het hoofd van iShares in België en Luxemburg. iShares is de ETF-beleggingspoot van vermogensbeheerder BlackRock. Hij legt uit wat ETF’s precies zijn: “een ETF is een beleggingsfonds, met alle voordelen die daaraan verbonden zijn. Ze volgen nauwgezet een specifieke beursindex, en zijn daardoor inhoudelijk zeer gediversifieerd qua onderliggende aandelen en obligaties. Met één transactie koop je als klant een zeer gevarieerde portefeuille aan.” Neem nu de S&P-500 index. Je kan in één eenvoudige transactie een ETF kopen waarin alle aandelen van die index – alle 500 dus – vervat zitten.
In Europa alleen al biedt een bedrijf als iShares zowat 400 verschillende exchange rated funds aan. Een kwart daarvan wordt ook in België verhandeld. Wereldwijd is het aantal indices dat gevolgd wordt bijzonder uitgebreid. Variatie troef. Zo uitgebreid als het aanbod aan beursindexen is, zo uitgebreid is het aanbod aan trackers die die indexen volgen. Het is de consument zelf natuurlijk die initieel een keuze maakt, in functie van zijn beleggingsprofiel. Gorik Nelissen is ‘head of financial markets’ bij de online bank Keytrade Bank. Hij legt uit: “Wat wil de klant? Wil hij een bepaalde regio volgen? Of een sector? Of een product? Of liever de emerging markets opvolgen? Wil hij een fonds met aandelen die een hoge of lage volatiliteit kennen?’ Voorbeelden genoeg: denk aan de index die Europese life sciencebedrijven opvolgt. Er is zelfs een index als de Euro Aggregate Bonds die bedrijven over de hele wereld volgt, met ongeveer 2.700 effecten.”
De voordelen van ETF’s zijn duidelijk. Nelissen: “In tegenstelling tot een traditioneel fonds dat je maar eenmaal per dag kan verhandelen, en waarbij de verhandeling een tijdje duurt, kan je een ETF continu kopen en verkopen. Bij een onlinebankier als Keytrade kan dat op een zeer goedkope manier.” Symons heeft het graag over een ‘democratisering van professionele beleggingsinstrumenten’: je koopt een mand rond een bepaalde index, en kan mee profiteren van de kennis en de evolutie die in die totale index vervat zit.
In een volgende aflevering zoomen we in op hoe die ETF’s precies in hun werk gaan.