ENVISION. De saloncomputer
Hoewel hij op een videorecorder lijkt en onder de televisie kan staan, is de Olivetti Envision een echte computer met fax
en cd-speler.
De computerfabrikanten willen de woonkamer veroveren, zoveel is duidelijk. Packard Bell verkoopt pc’s met een tv- en fm-tuner. Olivetti heeft zijn Envision. Een machine die alles heeft wat u van een multimediacomputer mag verwachten en die zich perfekt integreert in de gezinsomgeving : zij past onder de televisie, bij de videorecorder.
CD-SPELER.
Op het eerste gezicht zou men de antracietgrijze Envision zelfs kunnen verwarren met die videorecorder of met een cd-speler. De gelijkenis is des te treffender omdat de Envision net als een televisie of een videorecorder in stand-by op een bevel van de gebruiker wacht. Iemand die niet weet dat dit een computer is, kan er een audio-cd in stoppen en hem beluisteren via de twee ingebouwde luidsprekertjes. De cd-speler met vierdubbele snelheid van de Envision kan namelijk verscheidene formaten aan : audio-cd’s, video-cd’s en cd-roms. Alleen het cdi-formaat van Philips wordt niet herkend. De gebruiker kan de “cd-speler” zelfs met een afstandsbediening besturen.
De Envision is nochtans wel degelijk een computer, zoals blijkt wanneer men hem wat beter bekijkt. Een klepje op het voorpaneel onthult een floppy drive. Een ander klepje verbergt een aansluiting voor een joystick. Achteraan zijn er twee Scart-aansluitingen, voor een televisie en een videorecorder. Natuurlijk ontbreken de klassieke computeraansluitingen evenmin : seriële poort, parallelle poort…
INFRAROOD.
De computerfreak vraagt zich nu af waar het toetsenbord blijft. Het is er wel degelijk, maar wordt met de computer verbonden via een infraroodbediening in plaats van een hinderlijk snoer. U kan het dus (bijna) overal gebruiken : het volstaat dat u binnen een straal van 6 meter van de computer blijft en binnen een hoek van 65 graden ten opzichte van het infrarode oog aan de voorzijde van het toestel. Het klavier heeft trouwens een ongewoon uitzicht. De randen zijn verhoogd, zodat de toetsen niet geaktiveerd worden wanneer het toetsenbord ondersteboven ligt. Bovenaan rechts bevindt zich een trackball. De muisknoppen zijn op de hoeken aangebracht, wat handig is om spelletjes te spelen.
TELEVISIE.
Slechts één ding ontbreekt om de computer kompleet te maken : een monitor. In het licht van de integratie in de woonkamer gebruikt de Envision de televisie als scherm maar een aansluiting voor een klassieke monitor is voorzien. Wanneer de audio-cd draait, komt het geluid uit de televisie zodra die wordt aangezet.
Op het scherm verschijnt een virtuele hal : OliPilot. Van hieruit wordt de computer bestuurd. Dit koncept, het virtuele huis, is klassiek. Vier deuren leiden naar vier kamers, waar men de verschillende programma’s van de computer kan starten.
Zo bevat het kantoortje verschillende objekten. De rekenmachine start de calculator van Windows. De blocnote brengt u naar Works, het geïntegreerde programma dat standaard geïnstalleerd is. Met de fax gebruikt u de faxmodem (een eveneens standaard geïnstalleerde 14.4 Kbps modem). De wereldkaart geeft toegang tot het Internet. Het fototoestel start Magic Lantern, een programma waarmee u vertrekkend van een foto-cd uw eigen fotomontages kunt maken.
OPNAMESTUDIO.
De woonkamer bevat al het nodige om een opnamestudio te starten die u met Midi-instrumenten kan gebruiken. In de kinderkamer bevat een speelgoedkist een heleboel spelletjes en educatieve programma’s. De biblioteek, tenslotte, geeft toegang tot alle programma’s op de harde schijf. De parameters van alle objekten in de kamers kunnen worden aangepast en men kan kiezen welk programma een bepaald objekt zal starten.
U kan bovendien de omgeving voor elke gebruiker personalizeren, door te bepalen tot welke funkties hij toegang heeft. Zo kan u bepaalde mogelijkheden (bijvoorbeeld het herformatteren van de harde schijf) buiten het bereik van kinderen houden. Die laatsten zullen trouwens blij zijn met hun eigen kantoortje. Er bestaan verscheidene modellen, die ze zelf kunnen personalizeren. De laatste deur is de uitgang : wanneer u die kiest, verlaat u OliPilot om binnen te stappen in Windows 95, het besturingsprogramma van de Envision die dan als een klassieke computer werkt. Achteraf is het heel gemakkelijk om OliPilot opnieuw te starten.
De Envision bestaat in twee uitvoeringen : een 400-versie met een DX4 van 100 MHz en een P75-versie met een Pentium 75 mikroprocessor. Allebei bevatten ze standaard allerlei programma’s, waaronder Windows 95 en een aantal spelletjes. Ze beschikken over 8Mb geheugen, een harde schijf (635 Mb voor het eerste model, 850 Mb voor het tweede), een fax-modem, een cd-rom met vierdubbele snelheid en (afhankelijk van het model) over een MPEG video-dekompressiekaart. De prijs varieert officieel van 65.000 frank tot 90.000 frank. De Envision wordt verkocht in de Photo Hall-winkels en in Fnac.
F.C.
OLIVETTI ENVISION Tussen 65.000 en 90.000 frank, met afstandsbediening.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier