‘Enorme push richting duurzaam vastgoed’

Kasper Deforche werd eind vorig jaar de CEO van de vastgoedadviseur JLL BeLux. Na zijn studie economie startte Deforche als assetmanager bij Vastned Retail Belgium. In 2007 ging hij naar AG Real Estate. In 2014 werd hij operationeel directeur bij Wereldhave Belgium. Tussen 2016 en 2021 was hij er CEO.

Is het anders een vastgoedadviseur te leiden dan een vastgoedinvesteerder als Wereldhave Belgium?

KASPER DEFORCHE. “Ja en nee. Het is een ander vak in dezelfde sector. Ik kan dus terugvallen op mijn netwerk en marktkennis, maar ik werk wel weer meer in de breedte. JLL is actief in alle vastgoedsegmenten, terwijl de focus bij Wereldhave Belgium op het retailsegment ligt. Een investeerder heeft vooral bakstenen op zijn balans en kan dus ook zijn cashflow voor de komende jaren deels voorspellen. Nu werk ik in een onderneming met uitsluitend menselijk kapitaal op de balans en een cashflowmeter die elk jaar op nul start. Gelijkend is dan weer dat een groot deel van mijn rol is mensen te doen samenwerken.

We zijn verwend geweest. Mensen van mijn leeftijd zijn dalende rentes gewoon

“Dat ik verantwoordelijk ben voor Luxemburg is ook nieuw. Als micromarkt met veel invloeden uit de buurlanden is het soms een labo voor wat in het vastgoed gebeurt.”

Is JLL BeLux al veranderd in het jaar dat u er werkt?

DEFORCHE. “Ik weet dat ik niet zo geduldig ben en heb dus geprobeerd niet te snel te gaan. Verandering roept weerstand op. Tegelijkertijd beseffen onze mensen dat verandering noodzakelijk is, omdat ook de omgeving waarin we werken fundamenteel wijzigt. We hebben de structuur dus wat aangepast. Zo vond ik het belangrijk om, als BeLux-organisatie, een volwaardige BeLux-structuur te hebben.

“JLL is ook een multinational. Onder meer voor onze afdeling Capital Markets biedt dat grote voordelen, omdat die business in grote mate internationaal is. Daarvoor moet je natuurlijk wel goed geconnecteerd blijven met de internationale contacten. Het was een van mijn opdrachten daar aandacht aan te besteden. Binnen de groep is men tevreden dat JLL BeLux aansluiting vindt met die internationale structuren, en omgekeerd zien we de voordelen voor onze lokale business.”

De oorlog in Oekraïne, de inflatie, de rentestijging, de energieprijzen: wat doet de commerciële vastgoedmarkt het meeste pijn?

DEFORCHE. “De rente! We zijn verwend geweest. Mensen van mijn leeftijd zijn dalende rentes gewoon. Een rentestijging van iets onder nul naar bijna 3 procent is niet min. Er zal wel een nieuw evenwicht ontstaan, maar nu heeft die rentestijging een belangrijke impact op het commercieel vastgoed. Anders dan tijdens de financiële crisis is nu wel nog veel kapitaal beschikbaar. Dat zorgt voor een buffer. Daarnaast is er voor het vastgoed ook de positieve én noodzakelijke tendens van de verduurzaming. En de energieprijzen die door het dak gaan versnellen die tendens. Gebruikers van vastgoed kijken niet meer alleen naar de huurprijs, maar naar de totale gebruikskosten. Dat geeft een enorme push richting duurzaam vastgoed.”

Kasper Deforche

Is: CEO van JLL BeLux

Vrije tijd: joggen, lezen en beursclub

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content