En Fortis Insurance?

Over de verzekeringspoot van Fortis bleef het de jongste tijd nogal stil. Het reddingsplan dat de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse regeringen het voorbije weekend bekendmaakten, is alleen voor de bankpoot van het bedrijf bedoeld. Vraag is wat er nu met Fortis Insurance zal gebeuren?

Alles blijft bij het oude, denkt onafhankelijk analist Gert De Mesure. “Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar met de verzekeringsactiviteiten van Fortis is er niks aan de hand. Het gaat er hier niet aan toe zoals in de VS, waar financiële instellingen zoals Lehman Brothers te maken kregen met miljardenverliezen, waardoor hun eigen vermogen helemaal werd weggevreten.”

Voor alle duidelijkheid: in het eerste halfjaar boekte Fortis in zijn geheel nog een nettowinst van afgerond 1,6 miljard euro. Ter vergelijking: KBC hield het bij 1,05 miljard, en Dexia bij 821 miljoen euro. Fortis Insurance is trouwens de grootste verzekeraar in ons land. Voor levensverzekeringen staat het op nummer één, met een marktaandeel van 29 %, en voor schadeverzekeringen is de verzekeraar het nummer twee, met een marktaandeel van 14 %. Ook speelt Fortis Insurance in ons land een toonaangevende rol op het vlak van groepsverzekeringen.

Wordt Fortis Insurance geconfronteerd met reputatieschade?

Het bedrijf is al weken niet meer weg te branden uit het nieuws, dus consumenten voelen wellicht nattigheid. De uitstroom uit retail- en privatebankingactivtiteiten bij Fortis in de Benelux is in elk geval al begonnen, en bedraagt sinds begin dit jaar 3 %. Concreet: Fortisklanten hebben al 5 miljard euro teruggevraagd.

Dreigt eenzelfde scenario bij Fortis Insurance? Zullen klanten massaal hun verzekeringscontracten afkopen? En zullen ze zich in de toekomst niet langer durven – of willen – verzekeren bij Fortis?

“Wat is het alternatief?”, vraagt Gert De Mesure zich af. “Ethias? Ook dáár zijn er al problemen opgedoken. Alle financiële instellingen zitten momenteel in hetzelfde schuitje.”

Ook KBC-analiste Leen Ooms is er gerust in: “Een aantal klanten vertrekt, zoiets gebeurt altijd in een dergelijke situatie. Maar verzekeringscontracten worden ook heel vaak via makelaars afgesloten, dus in het geval van Fortis Insurance speelt reputatieschade een minder grote rol.”

Staat Fortis Insurance in de etalage?

Vorige week klonk het nog dat BNP Paribas Fortis in zijn geheel zou overnemen, om later de verzekeringstak van het bedrijf door te verkopen aan verzekeraars Allianz, Generali of AXA. ING had dan weer oog voor de lekkere Fortisbrokjes. Zulke scenario’s verdwenen op de achtergrond na de aankondiging van het reddingsplan voor Fortis. Gert De Mesure: “BNP wou Fortis kopen voor 2 euro per aandeel. Tegen dergelijke soldenprijzen zal een verkoop nooit plaatsvinden! En trouwens, elke financiële speler wil in de huidige omstandigheden eerst de brand in eigen huis blussen, eerder dan elders bij te springen.”

Klopt, klinkt het in de verzekeringssector. Bij P&V – dat onlangs nog aangaf een opportuniteit niet uit de weg te gaan – heet een overname van Fortis Insurance “te vroeg” en “te groot”. ING geeft liever geen commentaar op de afzonderlijke onderdelen van Fortis, maar een overname van het bedrijf in zijn geheel is volgens een woordvoerder “momenteel niet in het belang van onze aandeelhouders en van onze klanten”. Andere verzekeraars “volgen de zaak op”, of houden het bij: “Geen commentaar”.

C.D.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content