EN DE HONGKONGERS ?

DRUKKINGSMIDDELEN.

James Tien, voorzitter van de Hong Kong General Chamber of Commerce en parlementslid voor de pro-Chinese Liberal Party : “Er heerst een groot wantrouwen omtrent de bedoelingen van Beijing.” Een mening die wordt gedeeld door Tsang Yok Sing, partijvoorzitter van de door China zelf opgerichte Democratic Alliance for the Betterment of Hong Kong. Op het feit dat scheepsmagnaat Tung Chee-hwa, de toekomstige gouverneur na 1 juli, geen Hongkong-Chinees is, maar afkomstig uit de rivaliserende stad Shanghai, moppert Tsang Yok : “De zakenlui krijgen altijd een beter gehoor in Beijing dan de gewone Chinees. Van de vier ernstige kandidaten voor het gouverneurschap was er maar één echte Kantonees ( nvdr. rechter Simon Li) en die heeft alleen maar blunders begaan. Wij Kantonezen zijn niet voldoende slim en werken niet hard genoeg waardoor wij steeds onderaan liggen.” Tsang Yok wijst er ook op dat men het in Beijing verdacht vindt dat Hongkong bepaalde draconische wetten uit het koloniaal tijdperk nu plots wil veranderen om misbruiken te voorkomen : “Men vertrouwt Londen, maar niet Beijing.”

Jim McGregor, de enige niet-Chinees die lid is van de Executive Council (de ministerraad) : “Etnisch zijn de Chinezen uit Hongkong verwant met die van over de grens, ze zijn zelfs familie. Qua mentaliteit is er echter een reuzengroot verschil. Hier zitten de mensen op een Europees niveau. China zal dan ook zacht moeten omgaan met Hongkong. En daaraan is men niet gewend in Beijing. Men regeert er autocratisch. Vraag is of de nieuwe gouverneur voldoende het vertrouwen zal hebben van de heersers uit het noorden ?”

Ongeveer 500.000 Hongkong-Chinezen zijn in het bezit van een buitenlands paspoort. Bij grote problemen kan dit tot een massale exodus leiden van de maatschappelijke bovenlaag. Geld per definitie liquide zal eveneens vlug naar elders stromen. Waardoor Hongkong snel kan instorten. Volgens een bankier zijn veel deposito’s al naar het buitenland overgeheveld.

De inwoners van Hongkong hebben meer van dit soort drukkingsmiddelen tegenover Beijing, want zonder een goed functionerend Hongkong komt de ontwikkeling van Zuid-China zwaar in moeilijkheden. Bovendien is China zelf, na Groot-Brittannië, de grootste investeerder in de stadstaat. Dat moet China aansporen tot voorzichtigheid en daarom overheerst een gematigd tot groot optimisme.

Zegt Liz King, corporate communications manager van de Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific : “Wij investeren 1,25 miljard VS dollar (40 miljard frank) in infrastructuur voor onze luchtvaartmaatschappij op de nieuwe luchthaven van Chep Lak Kok die na de Chinese overname in ’98 opengaat.”

De Hongkongse politica Emily Lau, een radicaal democratisch en onafhankelijk parlementslid, verwacht dat de uit China afkomstige financiële groepen de rol van de oppermachtige Britse handelshuizen als Jardines en Swires zullen overnemen : “Dit kan de corruptie doen toenemen, want wie zal tegen hen durven optreden ?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content