‘Empower jezelf’

Peter de Caluwe, de algemeen directeur-intendant van De Munt die twee jaar geleden werd bekroond tot Overheidsmanager van het jaar, kreeg onlangs dezelfde training als Tim Lenaerts, senior businessmanager bij de Franse technologieadviseur Altran. De training koppelt karaktertrekken aan kleuren. Voor Tim Le- naerts zijn details, structuur (blauw), harmonie en empathie (groen) belangrijk, terwijl Peter de Caluwe sterk scoort op voluntarisme (rood) en dynamiek (geel).

Tijdens de maandelijkse afspraken met zijn mentor leerde Tim Lenaerts dat je wel naar harmonie mag streven, maar dat je dat het beste niet te ver doordrijft. Soms is een kordate aanpak beter. “Ik heb dat op het werk geprobeerd, en dat werkt verbazingwekkend goed”, zegt de jonge manager. Het voordeel van een voluntaristische stijl, is dat je respect afdwingt, vindt Peter de Caluwe. “Het betekent dat je een duidelijk doel hebt en dat je mensen kunt motiveren om in die richting te gaan, zelfs al zijn nog niet alle budgetten bekend.”

Vorige maand nog raakte bekend dat het Orkest van de Munt en het Nationaal Orkest van België geleidelijk moeten samensmelten tegen 2026 — een nieuwe besparing. De Caluwe vindt het wel positief dat de politiek hem voor het eerst een langetermijnperspectief geeft, “want anders vaar je met een boot in de mist”, zegt hij. Dat De Munt het toch goed blijft doen, komt volgens de intendant onder meer doordat de federale instelling zich voortdurend ter discussie stelt en zijn structuur aanpast aan de mensen die er werken. “Doordat we de instelling minder laten prevaleren, geven we de medewerkers de kans hun stempel te drukken op hun functie. Ze zijn echt gemotiveerd om iets te doen met hun baan.”

Handelswetenschapper Tim Lenaerts, die ook negen jaar voor Siemens werkte, herkent die mensgerichte aanpak bij Altran. “Veel concurrenten stellen iemand op basis van zijn vaardigheden voor aan een klant. Ze bieden hem pas een contract aan als ze het project binnenhalen. Wij kijken meer naar de persoon en nemen het risico mensen in dienst te nemen, zelfs al hebben we op dat moment geen project voor hen.”

Gevraagd naar inspirerende voorbeelden hebben beiden schroom om namen te noemen. “Ik ben daar niet zozeer mee bezig, omdat ik veel vanuit persoonlijke waarden werk”, zegt Tim Lenaerts. “Peter heeft me ook meermaals gezegd dat het belangrijk is dat je je eigen authenticiteit nastreeft. Als ik er toch een leider moet uitplukken, kom ik bij stereotypen als Barack Obama. Hij communiceert duidelijk, lijkt bereikbaar te zijn, geneert zich er niet om een grapje te maken als hij iets fout heeft gedaan en hij realiseert zaken waar ik de Verenigde Staten de laatste decennia niet toe in staat zag.”

De inspirerende voorbeelden van leiders helpen je nooit in je eigen situatie, vindt Peter de Caluwe. Je kunt het beste dicht bij jezelf blijven en samen met je medewerkers instinctief je eigen weg uitstippelen. De vraag naar leiderschap doet hem denken aan de opvoering van Parsifal, de opera van Richard Wagner, in De Munt enkele jaren geleden. “Dat stuk gaat over de zoektocht naar een leider. Wij zijn weggegaan van de christelijke en Duitse context en hebben een Parsifal gemaakt over het empoweren van mensen. Het laatste beeld op het toneel was een massa van 350 mensen in een eindeloze mars. Je moet jezelf empoweren in een gemeenschap.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Elke week verklapt een van de 15 duo’s wat ze hebben geleerd.

Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Benny Debruyne, fotogra?e Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content