‘Emotie speelt een grote rol’

© Debby Termonia

Axel Enthoven – Oprichter designbureau YellowWindow

We ontmoeten beide Axels bij het kanaal in Wijnegem, waar kunsthandelaar Axel Vervoordt een voormalige likeurstokerij omtoverde tot een woon- en werkcomplex. De site ademt een evenwicht uit tussen rust en arbeid. “Maar ook tussen zakendoen en creativiteit”, zegt Axel Enthoven. “Al zeer snel gingen onze gesprekken over het vinden van dat evenwicht. Axel Vervoordt heeft met het innovatieve Project Kanaal blijk gegeven van visie. Dat heeft Wijnegem een ziel gegeven. Zo’n zoektocht naar vernieuwing verwacht je hier niet meteen.”

“De cijfers kloppen altijd, maar ontwerpers moeten zich bewijzen met emotie. Emotie speelt een grote rol in onze wereld en maakt het verschil in het werk van productdesigners en architecten. Ingenieurs hebben bewijskracht, terwijl design en ontwerp de juiste balans moeten vinden tussen ratio en emotie. Techniek en wiskunde kan je leren, maar die creativiteit heb je of heb je niet.”

“Het verschil tussen kunstenaars en ontwerpers zit in de compromissen. Een kunstenaar doet alles vanuit de buik en sluit geen compromissen. Designers en architecten doen dat wel, zij gaan voor de combinatie van buik en hoofd, zodat een idee maakbaar wordt. Die oefening wordt makkelijker als je eigen projecten uitvoert. Daarin heb ik Axel willen stimuleren.”

Axel Clissen – Medeoprichter architectuurstudio Socle

“Onze klanten komen naar ons met een verhaal, maar van Axel heb ik geleerd dat ook zelf te schrijven. Ons architectenbureau Socle werkt vanuit Brussel en New York aan innovatieve manieren om binnen en buiten de stad bewust te leven en te werken. Onze projecten richten zich voornamelijk op grote steden. De gesprekken met Axel hebben me aangezet sterk in te zetten op ons eigen project Focal, waarmee we stilte in de stad willen brengen.”

“Het zal belangrijker worden in een grootstad stille ruimtes te vinden. We ontwikkelen een project rond solitaire plaatsen. Noem het een hedendaags klooster in de stad, waar je concentratie en rust kan vinden. Met dat project wil ik als architect zelf ondernemen. Dat betekent de creatieve beslissingen nemen, maar ook de zakelijke kant in handen houden. Dat is een heel boeiende oefening.”

“Axel heeft me de moed gegeven om dat project in New York concreet te maken. Ik zet op die manier de stap naar een markt waar mijn project kan groeien. We verkopen met Focal niet de ruimte, maar wat je in die ruimte kan doen, space as a service. In New York heb ik als architect geleerd zakelijk te denken. Het is een heel snelle en harde markt, en dat verplicht je er meer dan in België toe om de juiste balans te vinden.”

Young Leaders/Inspiring Mentors koppelt een jonge leider aan een topleider. Geïnteresseerd om deel te nemen? Meer informatie via info@youngleaders-inspiringmentors.eu

'Emotie speelt een grote rol'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content