ELEKTRONISCHE DETECTIVE

De Genkse nv Lowette wil dit jaar via de nichemarkt van de personenzoeksystemen haar omzet opkrikken tot 35 miljoen frank, 40 % meer dan vorig jaar.

Sinds drie jaar ontwikkelt Lowette, van oorsprong een groothandel, personenzoeksystemen waarmee bijvoorbeeld onderhoudsverantwoordelijken, verpleegsters en assistenten in verzorgingsinstellingen kunnen worden opgespoord. Toen de firma resoluut met een eigen ontwikkeling in de nieuwe nichemarkt van paging systems stapte en de vroegere activiteit rond telefonie-applicaties afbouwde, daalde de omzet met de helft. Maar anno 1997 handhaaft het Genkse bedrijfje zich met acht personeelsleden nog steeds in de turbulente wereld van de telecommunicatie.

De eerste vier jaar voerde de onderneming inbraakbeveiligingsproducten in uit Engeland. Die moesten echter steeds aangepast worden aan de vereisten van de klanten hier. Overschakelen op eigen productontwikkeling, vertrekkend van het Engelse concept, leek een logische én meer efficiënte optie. Vandaag bokst de Limburgse lilliputter in zijn eigen niche op tegen grote broers als Philips, Ericsson en Ascom.

Eén van de belangrijke wapens in die concurrentiestrijd is een door Lowette eigenhandig ontwikkelde “elektronische detective”. Het belangrijkste actieterrein van dit toestel zijn rustoorden, ziekenhuizen, serviceflats. Commercieel directeur Koen Berckenbosch : “In een ziekenhuis bijvoorbeeld beheert een locator alle oproepen van patiënten en stuurt deze onmiddellijk door naar de pagers die het verzorgend personeel bij zich dragen. Zo worden deze continu op de hoogte gehouden van elke oproep. Door middel van een pc kan het personenzoeksysteem worden geïntegreerd in systemen voor beveiliging, camerabewaking, toegangscontrole, tijdsregistratie, kamerbewaking, telefonie en semafonie. Breekt er bijvoorbeeld in een bepaalde afdeling van een instelling een brand uit, dan hoort de verantwoordelijke dat onmiddellijk op zijn bieper. Maar zo kan ook de brandweer of iemand anders automatisch worden gealarmeerd.”

Die permanente elektronische detective is niet alleen van nut voor patiënten en personeel in de sociale sector, beklemtoont general manager Marco Soave : “Voor bedrijven kunnen wij aan de zender een alarmconcentrator koppelen. Die beheert alle alarmcontacten van machines, liften, beveiligingssytemen… en koppelt ze aan om het even welk personenzoeksysteem of aan een semafoon.”

Voor zijn geïntegreerd systeem heeft Lowette contacten in België, Nederland, Luxemburg en Italië. Maar contracten heeft Berckenbosch alleen nog maar in België en Luxemburg. Voor de locator-systemen is er al een mooi referentielijstje, onder meer van OCMW-instellingen, ziekenhuizen en bedrijven als Nitto Belgium, Steenfabrieken Vanderzanden en het Hoger Instituut der Kempen.

MARCO SOAVE EN KOEN BERCKENBOSCH (LOWETTE) Totale integratie van personenzoeksystemen in beveiligingssystemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content