EENDER WIE, EENDER WAT
INVESTEREN IN COLOMBIA.
De eerste de beste buitenlander of om het even welk buitenlands bedrijf kan in Colombia in een willekeurige sektor investeren. De investeerder moet zijn geïnvesteerd kapitaal door de overheid laten registreren, wil hij het repatriëren (wat al na 1 boekjaar kan). Dezelfde voorwaarde geldt voor het repatriëren van winst.
De vennootschapsbelasting bedraagt in Colombia 30 %. Wie zijn nettowinst (na aftrek van de 30 % dus) wil repatriëren, moet daarop een additionele belasting van 8 % betalen. De Colombiaanse overheid plant wel een geleidelijke eliminatie van die laatste belasting. Verder zijn er geen speciale nevenvoorwaarden. Zo hoeft de voorzitter van een bedrijf met buitenlandse participatie geen Colombiaan te zijn. 100 % vreemd kapitaal is toegelaten. De overheid vraagt wel om een Colombiaanse wettelijke vertegenwoordiger aan te duiden, die moet opdraaien als de buitenlandse investeerder met de noorderzon verdwijnt en onbetaalde fakturen achterlaat.
Wisselproblemen zijn er niet. Vandaag een miljoen Colombiaanse peso konverteren in dollar en verzenden zodat het buitenland het morgen al heeft, kan. Toch is niet alles koek en ei, volgens Dirk Schamphelaere van Alcatel-Bell Telephone in Colombia : “Een kontrakt dat wij hier afsluiten bestaat uit twee delen : de goederen, bijvoorbeeld transmissievezels, die de klant zelf invoert en rechtstreeks aan Alcatel-België betaalt, en de diensten, geleverd door lokaal personeel en aan Alcatel-Colombia betaald. In die diensten, die amper drie tot vier procent van de kontraktwaarde uitmaken, willen we enkel kostendekkend zijn zodat we geen belastingen hoeven te betalen. Onlangs kwam volgend probleem op de proppen. Stel dat we een kontrakt afsluiten van 100 miljoen dollar. De overheid eist van ons belastingen op de volledige 100 miljoen omdat tegenover dat bedrag geen kosten zouden staan. We zullen dus aan de Colombiaanse overheid onze kosten in België moeten bewijzen, opdat zij ons niet op de hele 100 miljoen zou belasten. Zo zullen we twee keer belasting betalen. Tussen beide landen bestaat geen dubbel belastingverdrag. De zaak is in onderzoek. De Colombiaanse belastingwetgeving zit eigenaardig in elkaar. Als je 10 consultants raadpleegt, krijg je 10 verschillende antwoorden. Het is een mooi voorbeeld van zakendoen in Colombia : je weet nooit waaraan je begint. “
DIRK SCHAMPHELAERE (ALCATEL-BELL COLOMBIA) “Een ingewikkelde belastingwetgeving. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier