Een woning bouwen op de klassieke manier is tijdrovend en arbeidsintensief. Dat moet sneller en efficiënter kunnen, dacht men bij Skilpod. Het bedrijf bouwt kant-en-klare woningen in twee weken tijd.
Filip Timmermans, medeoprichter en zaakvoerder van Skilpod, is ervan overtuigd dat de klassieke manier van bouwen een eindig verhaal is. “Te veel rompslomp en enorm tijdrovend”, zegt hij. Toen Timmermans, een ingenieur, in 2010 bouwplannen had, ging hij op zoek naar alternatieven voor het klassieke bouwproces. Samen met Jan Vrijs, een jurist, en met de steun van investeerder Raymond Cretskens, richtte hij in 2012 Skilpod op. Ze gingen van start in een productieatelier van 300 vierkante meter in Meeuwen. In het begin lag de focus op kleine projecten zoals tuinkantoren en woninguitbreidingen. “Stelselmatig zijn we geëvolueerd naar compacte woningen, bijvoorbeeld voor mantelzorgers”, vervolgt Timmermans. “Zo kwamen we op de radar van grotere spelers, zoals de woningcorporaties in Nederland. Onze grootste opdracht is de productie van een honderdtal woningen voor de Woonstichting Texel.”
Intussen fabriceert Skilpod de woningen in een magazijn van bijna 10.000 vierkant meter in Geel. Door de coronacrisis werden enkele grote opdrachten uitgesteld. “Gelukkig hadden we begin dit jaar al beslist ons opnieuw meer toe te leggen op de markt voor particulieren”, zegt Filip Timmermans. “In de vakantiemaanden is het aantal aanvragen verdubbeld. Er is veel interesse van investeerders die onze woningen als een alternatief zien voor een investeringsappartement.”
In 2019 draaide Skilpod een omzet van 6 miljoen euro. Met een toenemende standaardisering en automatisering moet het volgens Timmermans mogelijk zijn de productiecapaciteit te verdubbelen van 100 naar 200 units per jaar. “Nu zijn we nog een productiebedrijf”, zegt hij. “We willen evolueren naar een assemblageformule met fabrieken die we makkelijk kunnen kopiëren en internationaal uitrollen.”