Eén wafel, vijf borden
Hoeven de Siska’s voorgesteld te worden? Voor velen zijn de wafelrestaurants een toeristische attractie in de binnenstraten van Knokke geworden. Dat bewijst de wegwijzer van de stad met de typische hartvormige wafel erop die je naar Kinders Siska of Marie Siska – het enige van de restaurants dat nog door de afstammelingen van oprichtster moeder Siska wordt uitgebaat – stuurt. Trends snoept verderop in de straat bij Gustave Siska, opgericht in 1924 en al twintig jaar in handen van kok Tom Vanackere.
Het is bewolkt en warm, maar het regent. Was het droog geweest, konden we spreken over Siskaweer. “Als het weer minder is, komen mensen met kinderen sneller naar onze speeltuin bij het restaurant. Wat moeten ze anders met de kinderen doen? Terwijl ze bij zonnig weer naar de dijk trekken,” legt Vanackere uit. Toch verkiest hij de zon boven de wolken, omdat de hartige, duurdere gerechten dan beter verkopen. “Dat merken we aan onze brutomarge. Juli vorig jaar was de beste maand ooit, maar op het eind van het jaar is onze omzet wel steeds ongeveer hetzelfde.” De brutomarge daalde in 2006 naar 38.021 euro, het bedrijfsresultaat kleurde rood voor 9450 euro. Dat negatieve resultaat wijt Vanackere aan investeringen. Bij zijn uitgaven horen ook twee personeelsleden (met een seizoenscontract) en een vijftal jobstudenten.
Het kusttoerisme is meer dan vroeger weersgericht, volgens Vanackere. “Soms worden we gebeld met de vraag of het mooi weer is bij ons,” lacht hij. Dat er minder voor- en najaarstoerisme is, merkte hij ook de afgelopen jaren. “Gepensioneerden kwamen vroeger buiten het seizoen, maar door de rentedaling blijven ze weg.” Nederlandse klanten maken de afwezigheid van de gepensioneerden goed. Dat zij andere schoolvakanties hebben, is positief voor de spreiding van het seizoen. Belgen komen voornamelijk in de vakanties en weekends. “Het is het eerste jaar dat we zo voelen dat Belgen nog snel een vakantie boeken in het buitenland,” voegt Vanackere toe. “Naar de zon vliegen, is goedkoper dan aan de kust verblijven. Nee, de kust is niet te duur, het buitenland is te goedkoop. En mensen worden steeds materialistischer, waardoor er weinig geld overblijft om uit te geven tijdens een dagje kust. Eén wafel met vijf borden is steeds minder een uitzondering.”
SjS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier