Een virus als souvenir
Het zal u maar overkomen : op vakantie vertrekken en terugkeren met een hepatitisbesmetting. Nochtans hoeft het zover niet te komen.
De voorbije jaren is het aantal hepatitisbesmettingen in Europa fors toegenomen. Dat is niet te wijten aan een verminderde hygiëne in een aantal vakantielanden, wel aan een recent verschijnsel in het toerisme : de last minute-boeking. Daarbij vergeten reizigers soms om zich preventief te laten vaccineren.
Hepatitis, een leverontsteking die wordt veroorzaakt door micro-organismen, kan fataal aflopen. Er bestaan drie varianten : A, B en C.
Hepatitis C die door seksueel contact wordt overgedragen is het wijdst verbreid : 250.000 nieuwe gevallen per jaar in Europa. In tegenstelling tot hepatitis A en B kan men zich tegen hepatitis C vooralsnog niet laten vaccineren.
Hepatitis A is de minst gevaarlijke variant, maar staat op de lijst van de meest voorkomende reizigersziekten. Het virus wordt overgedragen via drank, voedsel of voorwerpen die in contact zijn geweest met fecaliën.
Deze “milde” hepatitis loopt meestal goed af, maar de ziekte kan lang aanslepen. Vandaar dat vaccinatie aangeraden is voor alle reizigers die van avontuurlijke tochten houden, langer dan drie weken in Afrika, Zuid- en Midden-Amerika of delen van het Midden-Oosten en Azië verblijven, of tijdelijk moeten verblijven in twijfelachtige hygiënische omstandigheden. Tegen hepatitis A bestaan twee soorten inentingen : met dode virussen ( Havrix) of met gammaglobulines. Havrix geeft na één injectie zo’n zes maanden bescherming en bij een herhaling (6 tot 12 maanden later) zelfs tot tien jaar. Gammaglobulines beschermen daarentegen slechts 4 maanden. Wanneer de gammaglobulines onmiddellijk na afloop van een twijfelachtige reis worden toegediend, kunnen ze in 85 % van de gevallen de activering van het virus verhinderen.
Hepatitis B is veel ernstiger van aard, kan omslaan in een chronische hepatitis en leiden tot een levercarcinoom of -cirrose. Overdracht geschiedt door contact met besmet speeksel, wondvocht, bloed, sperma of vaginale afscheidingen. De incubatieperiode bedraagt twee tot zes maanden, wat aanzienlijk langer is dan die van hepatitis A (twee tot zes weken). Maar ook voor B bestaat een efficiëntie vaccinatie. Die omvat drie inentingen met telkens een tussenperiode van één maand, plus een herhaling één jaar na de eerste injectie, wat dan een bescherming biedt voor acht jaar. Een alternatief schema met twee inentingen met één maand ertussen, plus een derde na zes maanden, levert een bescherming van 5 jaar.
MARK VRIJENS
Hepatitis Zich preventief laten vaccineren, is de boodschap.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier