Een veilige familie

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Belgische veiligheidsmarkt wordt beheerst door grote, buitenlandse spelers. Maar één familiale Belg, Baron Security, fietst met glans vooraan in het peloton van de groten. De lokale major scoort met een combinatie van professionalisme en familiale souplesse.

In zijn ruime kantoor aan de Brusselse Louizalaan prijkt het diploma van geneesheer. “Zeven jaar lang heb ik voor arts gestudeerd. Ik ben best tevreden met die grote onderscheiding, maar in 1986 heb ik toch maar beslist om in de familiezaak te stappen”, herinnert zich Ramy Baron, glimlach op de lippen.

Zijn naamkaartje leest vandaag afgevaardigd bestuurder van de nv Baron Security. En in het economisch leven scoort de zaakvoerder van één van de vier grote bewakingsbedrijven in België zeker niet in mineur. Want de omzet van de bewaker klimt in 1999 tot 1,3 miljard frank, door 950 werknemers verwezenlijkt. Het bedrijf is bovendien de laatste grote jongen in het Belgische landschap van de beveiliging die nog steeds volledig in familiale handen is. Want de nv Aviapartner rond entrepreneur Alex Verougstraete (zie ook Trends, 16 september 1999) verkocht begin oktober zijn dochter nv Securis, gespecialiseerd in de beveiliging van luchthavens, aan de Zweedse reus Securitas AB. Na Group 4 Securitas en GMIC, verdwijnt daarmee de derde grote jongen in de Belgische bewaking in buitenlandse handen. België telt weliswaar honderd bewakingsbedrijven, maar de vier groten, Baron inbegrepen, verdelen onder elkaar 90% van de markt. “En wij blijven een familiaal bedrijf”, beklemtoont Baron meteen. Samen met broer Gal, die zich specialiseerde in hotelmanagement, is hij de eigenaar. “Baron Security is een storende concurrent voor de andere drie groten in de sector. We groeien hoofdzakelijk omdat we marktaandeel afsnoepen van de anderen. Van de 1,3 miljard frank omzet in 1999 komt slechts 200 miljoen door nieuwe klanten. 1,1 miljard haalden we weg bij de andere bewakingsbedrijven. Dat is vooral te wijten aan de combinatie van een sterk professionalisme met een familiale structuur. We zijn flexibel en soepel, het management is steeds bereikbaar. We spelen kort op de bal, zonder een loodzware administratie, en een directiecomité in het buitenland.”

De werking van vreemde directiecomités ervaart Baron overigens in de jaren tachtig. Ely Baron, de in mei overleden vader van Ramy, en stichter van het veiligheidsbedrijf, verkoopt in 1987 zijn bewakingsbedrijf nv Monitor aan het Amerikaanse investeringsfonds Andlinger. Monitor woog toen 1,3 miljard frank omzet, door 1200 werknemers gemaakt. Een waar succesverhaal voor Ely Baron, die in 1972 in België verzeilde en Monitor opstartte. Zijn eerste ervaringen in bewaking en veiligheid sprokkelde Ely tijdens seminaries bij diverse Franse en Amerikaanse militaire diensten. Toen Monitor werd verkocht, verwierf Andlinger 87,5%, Ely en Ramy behielden 12,5% van de aandelen. “We verkochten Monitor niet voor de centen, maar voor het perspectief op lange termijn”, herinnert Baron zich. “Andlinger wou aanvankelijk een Europese groep in de bewaking uitbouwen, maar verkocht zijn veiligheidsdochter dan toch maar aan Group 4 Securitas.”

Dat gebeurde in 1991. De familie Baron streek een aardige bonus op, maar Ely en Ramy tekenden in 1988 een vier jaar geldende niet-concurrentieclausule. In mei 1992 maakte de toen 64-jarige dus zijn comeback, op een leeftijd waar de meesten dromen van een verdiende oude dag. Baron Security startte met een kapitaal van 82,8 miljoen frank. En in het boekjaar 1994 werden reeds zwarte cijfers geschreven. In zeven jaar klom de omzet van 100 miljoen frank naar 1,3 miljard. Vele oude klanten kwamen terug, want bleken niet tevreden met de service van de concurrenten. “De kwaliteit van de bewaking is bij de grote spelers grotendeels gelijk”, bevestigt Baron. “Maar de dienstverlening geeft nog steeds de doorslag. Wij maken steeds een beveiliging op maat van de klant.”

Want de concurrentie in de sector woedt op het scherp van de snee. Ondanks de stijgende criminaliteit, de toename van het onveiligheidsgevoel en de georganiseerde misdaad, kennen de veiligheidsbedrijven nauwelijks groei. Enkel ‘marktaandeel afsnoepen’ heet de oplossing, en dat betekent dalende omzetten en afkalvende winstmarges. Groei steekt nog hooguit in de kwaliteitsbewaking, door investeringen in elektronica. Van bij de start investeerde Baron dan ook zwaar in elektronica. In 1992 werd het Aalsterse bedrijf Relaitron Alarme overgenomen voor 100 miljoen frank, en inmiddels omgedoopt tot nv Baron Electronics. Relaitron Alarme was een specialist in kleine alarminstallaties voor winkels en privaat gebruik. Baron bouwde Relaitron om tot zijn O&O-afdeling, waar vier ingenieurs voortdurend sleutelen aan elektronische alarminstallaties, maar nu voor grote gebruikers. Het bedrijf werd bovendien overgeheveld naar Wilrijk, waar 70 miljoen frank werd geïnvesteerd in een moderne telebewakingscentrale. Het bedrijfsterrein is overigens top secret, zoals de veiligheidsclausule met de klanten stipuleert.

Dat klantenpalet oogt erg verscheiden. Logisch, door het uitgebreide dienstengamma van Baron Security. Bewaking, via mankracht en patrouilles, maakt 80% van de omzet; elektronische bewaking, en geldtransport, nemen elk een tiende voor hun rekening. Wat maakt dat banken, traditioneel een grote klant in de bewakingssector, slechts negen procent van de omzet leveren. “We hebben vandaag een aandeel van 12% op de markt van de bewaking in België”, rekent Baron. “Onze activiteiten zijn gespreid over veel sectoren, en dat vinden we heel belangrijk.” Ministeries, de Europese Unie, Amerikaanse militaire bases worden door Baron Security bewaakt. Bedrijven zoals Katoennatie, Pioneer, Siemens staan op de lijst. Bij Volkswagen in Vorst levert Baron niet alleen het bewakingspersoneel, maar tevens de brandweerploeg. Ook de Brusselse winkelcentra City 2 en Woluwe Shopping Center doen een beroep op de diensten van het veiligheidsbedrijf. En de banken ASLK en BBL. Voor die laatste vervoert Baron Security geld. Mét intelligente koffer, die de waardepapieren bij een overval vernietigt. “De markt van het geldtransport krimpt”, analyseert Baron. Oorzaken zijn de fusiebewegingen van de banken en het dalend gebruik van liquide geld.

Ook de regionale spreiding oogt mooi. De twee opleidingscentra, gebundeld onder de nv Baron Training Center, zijn gevestigd in Brussel en Vlaanderen. In mei werd de familiale bewaker LBS uit Sint-Truiden overgenomen, om de aanwezigheid in Limburg te versterken. “We plannen nog meer overnames”, laat Baron verstaan. “Toch gaan we de volgende twee jaar vooral consolideren. Onze winst steken we bijna integraal in nieuwe investeringen. Dat bewijst dat we blijven geloven in een markt die nog nauwelijks groeit. Want aan de opbouw van een merkimago kan je altijd sleutelen.”

wolfgang riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content