Een Renaissance Man

Zoals Wim Hautekiet kom je ze niet vaak tegen: een financieel en juridisch specialist die ook muziek componeert en de ruitersport beoefent. “De term Renaissance Man is op hem echt wel van toepassing”, vindt Graham Prosser, CEO van Clearstream Services, die ooit nog met Hautekiet samenwerkte.

Als Wim Hautekiet uit het venster van zijn kantoor in het bekende torengebouw One Canada Square op Canary Wharf kijkt, gaat zijn hart sneller kloppen. Aan de overkant van de Thames, in het park van Greenwich, staat alles klaar voor de paardensportdisciplines in het kader van de Olympische Spelen. “Natuurlijk ga ik kijken. De tickets liggen klaar”, zegt hij. “Ik keer pas op 1 oktober terug naar Brussel.”

Dan neemt Hautekiet zijn nieuwe job op als CEO van The Bank of New York Mellon, met standplaats Brussel, en afdelingen in Amsterdam, Frankfurt, Londen, Luxemburg en Parijs. Het Belgische filiaal van de Amerikaanse groep werd in 2009 omgevormd tot een echte bank, waarin de andere banken van BNY Mellon in Europa geïntegreerd worden. De bedoeling is dat The Bank of New York Mellon de bancaire draaischrijf van de groep in Europa wordt, met activiteiten die zich vooral situeren in asset services (alles van het bewaren, waarderen en beheren van effecten tot het managen van onderpand).

Hautekiet werkt al sinds 2004 als jurist ( deputy general counsel) voor BNY Mellon in Londen. Zijn werkterrein strekt zich uit van Europa tot het Midden-Oosten en Afrika. Dat hij opnieuw moet verhuizen, deert hem niet. Reizen is een tweede natuur geworden. De voorbije jaren kwam hij zowat elk weekend van Groot-Brittannië naar België voor zijn gezin en om jumpings te rijden. “Ik ben opgegroeid in Mortsel. Mijn vader deed exportmanagement bij Agfa. De drang om internationaal te werken, zit misschien in de genen”, grapt hij.

Zijn jeugd was nochtans ‘klassiek Antwerps’: Sint-Jan Berchmanscollege, de scouts, de muziekschool en… optreden met rockbandjes. Muziek en de ruitersport kleuren het persoonlijke leven van Hautekiet. In zijn beroepsleven is de financiële sector de rode draad en bron van begeestering. Al duurde het even voor hij dat ontdekte. “Ik studeerde rechten in Leuven, maar behaalde ook een kandidatuur in de psychologie en een baccalaureaat in de wijsbegeerte. Mijn interesses zijn altijd heel breed uitgewaaid.”

Na een master of law in de VS ging hij aan de slag bij het advocatenkantoor De Bandt, Van Hecke & Lagae, waar hij zich onder meer inliet met de ontwikkeling van voor die tijd nieuwe financiële technieken zoals swaps en private plaatsingen. Aan het begin van de jaren negentig stapte hij over naar het bedrijfsleven. Bij Philips werkte hij nauw samen met financieel directeur Jaap Van Weezendonk, en deed hij als bedrijfsjurist mee de opkuis van de Super Club-affaire.

Fascinatie voor financiën

“Toen een headhunter in 1992 kwam aankloppen met een aanbod van JP Morgan heb ik niet getwijfeld”, vertelt Hautekiet. “Ik heb altijd toch een zekere fascinatie voor de financiële sector gevoeld.” Het toeval wil dat hij in zijn jaren bij JP Morgan de verkoop van de effectenbewaardivisie in Brussel (waar toen 230 mensen werkten) moest voorbereiden en begeleiden. Die afdeling werd gekocht door The Bank of New York en ligt aan de basis van de huidige bankactiviteiten in Brussel.

In 1998 stapte Hautekiet over naar het settlementhuis Clearstream International in Luxemburg. Zijn Engelse vrouw, vijf kinderen en de paarden verhuisden mee. Nog één keer zou hij terugkeren naar de advocatuur: tussen 2002 en 2004 werkte hij bij Tiberghien. Maar sinds mei 2004 zit hij honkvast bij BNY Mellon. “Het is leuk werk”, zegt Hautekiet. “Toen ik begon, stelde ons juridisch departement niet veel voor. Ik heb dat kunnen uitbouwen tot een ploeg van 90 mensen. Bovendien zijn we de voorbije jaren gegroeid door fusies en overnames, en dat is altijd boeiend voor juristen.”

Dat na Paul Bodart opnieuw een Belg aan het hoofd van The Bank of New York Mellon komt, is in een internationale beursgenoteerde groep niet vanzelfsprekend, maar het maakt Hautekiet dubbel fier. Al beseft hij dat er flink wat werk op de plank staat: “De integratie van de verschillende bankfilialen zal gepaard gaan met een harmonisering van systemen, werkmethodes, IT-platformen en loonvoorwaarden. Dat wordt een hele uitdaging”.

Of er nog veel tijd blijft voor muziek, is niet zeker. De man die muziek componeerde voor films en tv-reeksen bracht in 2007 zijn eerste album uit: ‘Renaissance in fives’, een klassiek werkstuk met jazzinvloeden. Maar kort daarop brak de financiële crisis uit en was er geen tijd meer voor nieuwe opnames: “Al blijf ik wel muziek schrijven”, vertelt Hautekiet. “Ik ga te voet naar kantoor en terug. Dat is een half uur stappen. Het is in die momenten, als ik door de Docklands wandel, dat de melodieën tot mij komen.” Hopelijk werkt de Europese wijk van Brussel even inspirerend.

PATRICK CLAERHOUT, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS

“We zijn gegroeid door fusies en overnames, en dat is altijd boeiend voor juristen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content