Een referentie in golf

AMUNDI EVIAN CHAMPIONSHIP De prijzenpot bedraagt maar liefst 4,5 miljoen dollar. © Getty Images

Evian-les-Bains, langs de oevers van het meer van Genève, is uitgegroeid tot een van de golfhoofdsteden van de wereld. Het beroemde kuuroord is elk jaar de gastheer van het enige grandslamevenement op het Europese vasteland: het Amundi Evian Championship, dat dit jaar van 22 tot 25 juli wordt gespeeld.

In 1904 kocht de Société Anonymes des eaux Minérales d’Evian een terrein om er een parcours van negen holes aan te leggen, niet ver van het prestigieuze Hôtel Royal. In 1922 werd de baan uitgebreid tot achttien holes. In 1990 volgde een grondige renovatie onder leiding van de golfarchitect Cabell Robinson, en sinds 1994 komen de beste spelers van de wereld er aan de afslag.

Toen Danone in 1970 de eigenaar van de Société des eaux d’Evian werd, werd de golfsport als kernactiviteit in het bedrijfsmodel opgenomen, naast de luxehotels, de thermale baden en een casino. Onder impuls van voorzitter Antoine Riboud werd golf een uitstalraam voor de groep. Eerst werd gedacht aan een Pro-Am voor mannen, maar al snel ontstond het idee om een groot toernooi voor vrouwen op te starten: het Evian Championship was geboren.

Vandaag is het evenement een referentie. De editie van 2021 heeft een prijzengeld van maar liefst 4,5 miljoen dollar: een record. “Dit toernooi is onze trots”, zegt Frank Riboud, die in 1996 de fakkel overnam van zijn vader. “Maar het was vooral onze bedoeling om van Evian een golfbestemming te maken die zowel voor de elite als voor beginners incontournable was.” Dat is gelukt. Vandaag kent iedereen de Champions Course: een heerlijk parcours op de hellingen die het meer omzomen, in een betoverende omgeving, niet bijzonder lang (par 71 van 5900 meter), maar zowel technisch als tactisch een uitdaging. Je moet er heel precies spelen en onwaarschijnlijke greens onder de knie krijgen om een mooie scorekaart af te leveren. Daarnaast beschikt de Evian Resort Golf Club over de Lake Course, een oefenparcours met zes holes, een academie gecertificeerd door Leadbetter (een van de meest gereputeerde coaches ter wereld), een manoir waar bezoekers zich in de golfsport kunnen onderdompelen, en de indoorsimulator Golfzon om virtueel te spelen op meer dan 180 parcours over de hele wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content