Eén op vijf woonkredieten voor vijftigplussers

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Volgens een recente studie van AXA Bank wordt bijna één op vijf nieuwe woonkredieten afgesloten door vijftigplussers. Hun aandeel is in de afgelopen drie jaar gestegen met 43 procent.

De gemiddelde looptijd van woonkredieten in ons land ligt rond de twintig jaar. Zodra de leeftijdsgrens van vijftig gepasseerd is, hebben de meeste Belgen hun lening dan ook al afbetaald. Daardoor komt er ruimte vrij om opnieuw te investeren. Dat vertaalt zich vaak in het afsluiten van een nieuw krediet.

AXA Bank stelt alvast een sterke toename vast bij vijftigplussers. In 2012 vertegenwoordigden zij slechts 13,5 procent van alle nieuwe woonkredieten, terwijl hun percentage vandaag gestegen is tot 19,3 procent. Ze lenen gemiddeld 89.000 euro gedurende een looptijd van dertien jaar. Meer dan vier op vijf kiest voor een vaste rentevoet.

38 procent gebruikt de woonlening voor de financiering van verbouwingen of opfrissingswerken van de bestaande woning. Ongeveer één op drie koopt of bouwt een nieuwe woning voor eigen gebruik. 17 procent sluit na zijn vijftigste een krediet af voor de aankoop of bouw van een pand dat daarna verhuurd wordt.

Mogelijke verklaringen

De lage interesten op spaarboekjes vormen een mogelijke verklaring voor de toegenomen populariteit van woonkredieten bij vijftigplussers. Die duwen hen wellicht in de richting van vastgoed, een investeringsvorm die de reputatie heeft zijn waarde goed te behouden. Ook de aanmoedigingen van de overheid om energiebesparende ingrepen uit te voeren spelen mogelijk mee.

AXA Bank ziet ook het feit dat meer en meer ouders hun kinderen financieel ondersteunen als een reden. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat vijftigplussers meer investeren in een studentenwoning of appartement voor hun zoon of dochter. Een andere piste is de hoge echtscheidingsgraad in deze leeftijdscategorie: die doet de vraag naar woningen stijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content