EEN MOORD IN HET BEDRIJF

Synergia uit Jette wil met zijn evenementen de teamgeest in bedrijven bevorderen. Een alternatief voor personeelsfeesten.

Voor hun bedrijfje Synergia vonden Olivier Ceux (35 j.) en Yves Martens (29 j.) inspiratie in het Amerikaanse bedrijfsleven. Daar worden al lang technieken van het toneelspelen gebruikt om de interne communicatie in ondernemingen te bevorderen.

In september 1996 begonnen Ceux en Martens met het organiseren van evenementen waarbij het spelelement centraal staat. “Een gewoon personeelsfeest of een gezamenlijke sportactiviteit spreekt niet iedereen aan. Sommigen houden helemaal niet van sport of dansen. Synergia probeert door middel van het spel de synergie tussen personeelsleden te bevorderen. Het spel wordt zo opgevat dat men door onderlinge communicatie tot een oplossing dient te komen. Meestal gaat het om een murder party, solution party of een ander evenement. We werken rechtstreeks voor een bedrijf of via een inrichter voor evenementen,” vertellen de initiatiefnemers van Synergia.

Beide vrienden studeerden begin jaren ’90 af aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, maar gingen hun eigen weg : Olivier werd toneelleraar, terwijl Yves als vertegenwoordiger een loopbaan uitbouwde. Nu schrijven Ceux en Martens scenario’s op maat van elk bedrijf. Synergia werkt met 25 professioneel geschoolde toneelspelers die als freelance spelleiders aan het feest deelnemen en voor de animatie zorgen. Ze maken vrijwel allemaal deel uit van de toneelkring Le Cercle des Aventuriers Disparus, die in 1992 door Ceux en Martens werd opgericht. “Door de meertaligheid van onze medewerkers, die allen een toneel- en bedrijfservaring hebben, kunnen we zowel in het Nederlands, het Frans als in het Engels een opdracht aan,” zegt Yves Martens.

Naast evenementen organiseert Synergia opleidingen waarin gebruik wordt gemaakt van het toneelspelen om personeelsleden te vormen : verkoop-, assertiviteits-, vergadertechnieken… kunnen zo aan bod komen. “We gebruiken de methodes van het in de Verenigde Staten ontstane businesstheater. Personeelsleden wordt met toneelstukjes aangeleerd hoe ze zich dienen te gedragen in hun professionele omgeving. We doen hiervoor een beroep op een psycholoog en mensen die jarenlang ervaring hebben in het bedrijfsleven.”

Tot nog toe werkte Synergia vooral evenementen en opleidingen uit voor grote, internationale ondernemingen. Tijdens het eerste jaar, dat eind augustus afliep, bleef het omzetcijfer beperkt tot één miljoen, maar Yves Martens rekent voor de volgende jaren toch op een jaarlijks cijfer van 3 tot 5 miljoen. “Belgische bedrijven onderschatten nog steeds het belang van een vlotte, interne communicatie tussen hun personeelsleden. Nochtans staan alle managementboeken er vol van. Dankzij onze aanpak zorgen we ervoor dat bedrijfsfeesten de teamgeest verhogen en de kostprijs ervan dus een investering wordt in plaats van een nutteloze uitgave.”

OLIVIER CEUX EN YVES MARTENS (SYNERGIA) Teamgeest bevorderen door toneelspelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content