Een lichte, verkwikkende bries

DE HAAN. De Haan krijgt opnieuw wat kleur en laat de crisis aan zich voorbijgaan. De activiteit ligt een stuk lager dan twee jaar geleden, maar de professionals trekken zich toch behoorlijk uit de slag.

De Haan is tijdens het hoogseizoen vooral een oord voor toeristen. Volgens het gemeentebestuur stijgt het aantal inwoners van 12.000 naar 120.000 zodra de zon weer van de partij is. Dat is uiteraard bevorderlijk voor de ontwikkeling van het vastgoedbestand om die seizoensinwoners op te vangen. In dat verband kan moeilijk naast de Nieuwe Concessie gekeken worden. Dat project van de hand van POC, toont volgens burgemeester Christine Beirens aan dat “men in De Haan niet zomaar om het even wat mag doen, ook al bevindt men zich buiten het grondgebied van de Concessie”.

Met een stijl geïnspireerd op de Anglo-Normandische villa’s – tevens de faam van de emblematische wijk die aanleunt tegen het strand – zet het project van enkele honderden nieuwe appartementen de traditie voort. En dat zowel commercieel als esthetisch, ook al kijken de puristen neer op de remake, die met een laagje klatergoud herinnert aan het glorierijke verleden. De werken vorderen, maar het geluid van bouwvakkers die druk in de weer zijn, is nog altijd duidelijk hoorbaar.

De 18 appartementen van de eerste bouwfase, het Honfleur-gebouw, hebben al een koper gevonden. Vijf van de appartementen zullen het hele jaar door bewoond worden. Van de 22 appartementen van de tweede fase – Deauville – zijn er drie permanent bewoond. In de derde fase – om voor de hand liggende redenen Le Touquet gedoopt – zijn er nog twee appartementen te koop. Saint-Aubin, de vierde fase, ten slotte, moet normaal gezien tegen het einde van 2011 opgeleverd worden. “We moeten echter toegeven dat de nieuwbouwmarkt wat trager draait dan vroeger”, zegt Trees Beirens, het brein achter L’Agence du Coq en familie van de burgemeester, wat nog maar eens aantoont dat aan zee zo goed als iedereen van ver of dichtbij iets met baksteen te maken heeft.

7 procent onderhandelingsmarge

Wat de secundaire markt betreft, zijn de cijfers over 2009 verre van slecht voor het lieflijke badstadje. Geen koortsige schommelingen in de ene noch in de andere richting, maar een redelijke stabilisering van de referentieprijs voor villa’s op 395.000 euro en een erg lichte stijging van 3 procent tot 250.000 euro voor de appartementen. “De doorverkoop trekt sinds februari weer aan, maar we kunnen de situatie uiteraard niet vergelijken met de hoogconjunctuur van voor de crisis. We zitten nu op 75 procent van onze omzet in 2008. De prijzen heb ik inderdaad nauwelijks zien dalen, maar wel degelijk weten stabiliseren. Voor 2009 hebben we in onze schattingen de cijfers van 2008 overgenomen. Onderhandelingen verlopen wel stroever dan vroeger. Mijn regel is: er kan maximaal binnen een marge van 7 procent onderhandeld worden”, gaat Trees Beirens voort. Daarnaast bevestigt ze ook dat, net als elk jaar, het aanbod op de dijk schaars wordt: “Het laatste appartement dat ik verkocht heb was 60 vierkante meter groot en had een garage en een kelder. Het is weggegaan voor 550.000 euro.”

Over de verhuring kan de makelaarster zich alleen maar verheugen dat het jaar zich gunstig aankondigde, ook al lopen de contracten over zeer korte periodes. “We hanteren grosso modo dezelfde prijzen als verleden jaar, behalve voor de eigenaars die een inspanning geleverd hebben om hun appartement te renoveren. In dat geval is het tarief met 30 procent gestegen.”

Hetzelfde goede nieuws over de verhuring dijt ook uit naar Wenduine, de ‘kleine zustergemeente’ van De Haan. Daar bevestigt het agentschap Habitas ons dat de vooruitzichten gunstig zijn. Kortom, in dat deel van de Kust beleven we een overgangsjaar.

DOOR GUY VERSTRAETEN EN Philippe Coulée

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content