EEN KWESTIE VAN AUTOMATISERING

Niet alleen in Vlaanderen rijpt het besef dat digitalisering kansen biedt. In Finland heeft GE Healthcare een onderzoekspool voor patient monitoring devices. Niet minder dan 24 start-ups verzamelde de multinational al rondom zijn technologie.

“We zitten midden in een perfecte storm”, zegt Didier Deltort van GE Healthcare. “Een aantal globale trends is de oorzaak. De bevolking groeit en vergrijst. Daardoor gaat het aantal chronisch zieken door het dak. In de ontwikkelde landen leidt dat tot discussies over de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de zorg. Hoeveel procent van het bruto binnenlands product heeft een land over voor de gezondheid van zijn bevolking?

“Voeg daaraan toe dat er toenemende veiligheidsvraagstukken zijn. Ziekenhuizen zijn gevaarlijke plaatsen met een mortaliteit van meer dan 10 procent. De ziekenhuisbacterie, gebrekkige kwaliteitsmaatregelen… ook in de gezondheidszorg lopen er dingen mis. Om beide redenen sturen ziekenhuizen patiënten steeds sneller naar huis. Het maakt dat monitoring en thuisverpleging de afgelopen jaren alleen maar belangrijker werden.”

“Volgens een rapport van McKinsey zijn de twee minst productieve industrietakken gezondheidszorg en onderwijs. De zorgsector is arbeidsintensief. In andere industrietakken zorgde nieuwe digitale technologie voor meer efficiëntie. Denk aan reisbureaus, banken, de muziekindustrie of telecom. In de zorg is er ook wel wat vooruitgang geweest, maar tegelijkertijd maakt de demografische evolutie dat in de spoedafdeling de problemen grotendeels zijn gebleven wat ze waren. Daarom kijken ziekenhuizen nu meer dan ooit naar procesoptimalisering en is e-gezondheid een buzzwoord.”

“Tot op heden werd health care nooit gezien als een gewone industrietak. Dat verandert omdat we beseffen dat medische vooruitgang niet volstaat om de kosten beheersbaar te houden en de vergrijzing het hoofd te bieden. De gemiddelde verblijfsduur in ziekenhuizen is de jongste decennia teruggelopen van elf naar vijf dagen. Wij zien daarom een mooie toekomst voor technologie om patiënten thuis op te volgen.”

“Ik sta aan het hoofd van de patient monitoring division van General Electric. Dat is een markt van meer dan 1 miljard. Wij hebben 500 ingenieurs in dienst die professionele, dure systemen ontwikkelen om patiënten te monitoren. Dat gaat om zware en dure toestellen die vandaag in ziekenhuizen staan. Wij zitten dus niet in de wearables voor consumenten, maar onze toestellen worden wel kleiner.”

“Eigenlijk staat de zorgsector voor een evolutie waar de telecomindustrie de jongste jaren doorheen moest. We gaan naar betrouwbare en voortdurende communicatie in een gereguleerde omgeving. Dat wil niet zeggen dat GE ooit in de wereld van de draagbare gadgets zal stappen. Wij zitten niet in het segment van de bezorgde consument, maar houden ons bezig met de zieke patiënt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content