Een knettergekke Colombiaan
Misschien komt de echte opvolger van Tiger Woods wel uit Medellin. Camilo Villegas maakt indruk in zijn eerste seizoen als professional in het Amerikaanse circuit.
Begin maart 2006 won Tiger Woods het Ford Championship op het terrein van Doral in Florida met twintig onder de par. Toch oogstte vooral de jonge Colombiaan Camilo Villegas er bewondering. De jonge latino, pas afgestudeerd aan de University of Florida en als rookie bezig aan de Amerikaanse Tour, werd tweede op amper één slag, ex aequo met David Toms.
Villegas (24) heeft niet alleen talent, hij is ook een stijlvolle speler. Je kunt er ook niet naast kijken, want hij verschijnt vaak op de baan in een kleurige outfit. En hij slaat ook ver. “Die jonge spelers boezemen toch wel ontzag in,” zegt Mickelson. “Ik blijf nooit lang kijken als ze trainen, want dan word ik een beetje bang. Bovendien zijn ze zeer handig in het korte spel.”
Villegas is geen ontzagwekkende verschijning, met zijn 1,75 m en 72 kilo. “Toen hij in 2000 naar de universiteit kwam, was hij heel tenger en hij sloeg niet ver,” vertelt zijn coach Buddy Alexander. “Maar hij begon keihard te werken en nu is hij de meest gedisciplineerde golfer over wie ik me ooit ontfermde.”
De jonge Colombiaan is fanatiek bezig met zijn vak, bijwijlen zelfs een beetje maniakaal, neigend naar obsessie. Hij nummert zelfs zijn kousen, zodat hij altijd dezelfde linkse en rechtse sokken als paar gebruikt. Zijn sportpsychiater heeft het dan ook niet onder de markt. “Soms wil hij gewoon té perfect zijn. Op het moment dat hij de bal raakt, denkt hij soms aan honderd dingen tegelijk, in plaats van al die gedachten uit zijn hoofd te zetten.”
Op Doral verliep alles naar wens voor Villegas. Sindsdien is het voor zijn agent IMG-McCormack geen probleem om hem op de deelnemerslijst van toernooien te krijgen. Dat Villegas uit Colombia komt, maakt hem ook interessant voor de media. “We hadden vroeger een uitstekende profspeler, Eddie Herrera. Vandaag zijn er alleen Oscar Alvarez en ik. In mijn land zijn er hooguit vijftig terreinen. De golfsport stelt er weinig voor, alles draait rond het voetbal. Mijn vader begon op zijn 35ste te golfen, en op een mooie dag stak hij een club in mijn handen. Ik was dertien toen ik mijn land vertegenwoordigde.”
Camilo heeft ook een truc: “Ik speel nooit met balletjes van Titleist waarop nummer één staat. Om het even welk cijfer eigenlijk, als het maar geen één is. Inderdaad, golfers zijn knettergek.” Knettergek? In vier jaar tijd behaalde hij zijn diploma Business Studies met uitzonderlijke cijfers. Nu studeert zijn twee jaar jongere broer Manuel aan de universiteit van Florida. Klaar om helemaal in de voetsporen van Camilo te treden.
John Baete
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier