Een horlogecollectie als eerbetoon
Het jonge horlogehuis Roger Dubuis uit Genève breit een vervolg aan de collectie die al in 1995 uitblonk. Ontmoeting met Roger Dubuis, de bezieler van deze onwaarschijnlijke eigentijdse mechanismen.
“Goodbye Cuckoo, Hello Extraordinary“… De titel van een serie filmpjes verspreid op het internet vóór de verschijning tijdens het “Salon International de la Haute Horlogerie” in Genève, het was een mooie voorbode van de esthetische gewaarwording die zou volgen bij de ontdekking van de Hommage-collectie op de stand van het merk. “U heeft al begrepen dat dit stuk een klassieker is in zijn genre “, zegt Roger Dubuis ons, duidelijk ontroerd wanneer hij het horloge in handen houdt dat zijn opvolgers hem hebben opgedragen. “Dit is geen creatie op zich maar een herinterpretatie die me doet terugdenken aan wat we deden toen ik dit huis in 1995 heb opgericht. Op dat moment was ik al 58 en het was mijn idee om een horloge te maken als eerbetoon aan alle meesters die me waren voorgegaan. Drie jaar later hebben we ons eigen technisch bureau geopend dat aan de oorsprong ligt van alle creaties die we vandaag presenteren.”
Roger Dubuis: Ik wou een horloge maken als eerbetoon aan alle meesters die me waren voorgegaan.
Het eerbetoon “Tribute to Mr. Roger Dubuis” is geïnspireerd op een bijzonder gesofistikeerd uurwerk dat hij zelf ontworpen heeft in 2003 op basis van de ongeëvenaarde vliegende tourbillon.” “Het gaat om de verdere ontwikkeling van onze uitvindingen”, becommentarieert de ontwerper. “De tourbillon kunnen we niet op ons actief schrijven want die dateert van 1801 met Breguet. Maar onze versie is revolutionair. De vliegende tourbillon, in beweging gehouden door een raderwerk, heeft niet dezelfde spilpunten als de andere.” Voorzien van een zeer leesbare datumaanduiding in een groot raampje en een aanduiding van de gangreserve heeft deze tijdmeter een schat aan technisch vernuft en perfectie in zich. Met zijn 293 handgemaakte componenten vereist de vervaardiging van het raderwerk alleen al 750 werkuren waarvan er 220 enkel bestemd zijn voor het valideren van de “Poinçon de Genève”-normen. Ook de productie die beperkt is tot 208 stuks is geen toeval. “Toen we begonnen aan de Ecole d’Horlogerie, ontving elke leerling 10 jetons met zijn nummer. We moesten er telkens één teruggeven als we een werktuig vroegen aan onze leerkracht. Mijn nummer was 208 en dat nummer gaf ik ook aan al mijn persoonlijke werktuigen en aan het horloge dat ik maakte in 1957 als eindwerk. “
De ziel van het merk
De manufactuur Roger Dubuis is sinds 2005 een van de sterkste horlogemerken van de luxegroep Richemont. Maar hoewel de stichter ondertussen de teugels van de onderneming doorgaf aan anderen, blijft hij na zijn pensioen een bijzonder bezige bij. Hij is nog vaak de vertegenwoordiger van het merk tijdens evenementen in alle uithoeken van de wereld en hij is frequent aanwezig in de ateliers om een inspirerende rol te blijven spelen.
“Na mijn eigen ontwerp is men zich gaan amuseren om een Hommage te maken met twee tourbillons. Wat dit uurwerk werkelijk briljant maakt: de ontwerpers lieten de wijzerplaat weg maar niet het gebruikelijke motief dat rechtstreeks gegraveerd is op het platina van een raderwerk waarvan geëist wordt dat het tot op de seconde juist loopt op welk moment dan ook. Ik die een passie koester voor geschiedenis, ik kan u zeggen dat dit nooit gezien is in de horlogewereld.”
Naast de Tourbillon Tribute to Mr. Roger Dubuis en de manueel geguillocheerde Double Tourbillon, breidt de Hommage-collectie het sterke karakter van zijn design uit tot andere horlogeconstructies verbonden met het werk van de stichter. “Dit alles gebeurde vanaf het begin met respect voor de tradities en de strikte normen opgelegd door de Poinçon de Genève. Maar deze vorm van classicisme belet niet dat er vooruitgang is. We inspireren ons op het verleden voor bepaalde dingen om beter uit de band te springen voor andere dingen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier