Een hof voor de keuken
Voor velen ruikt bloementuin Keukenhof naar belegen tulpentoerisme. De bonte mozaïek kan echter ook heel verrassend bewonderd worden, zeker met de duinenrijke omgeving als aanloop. De aristocratische badplaats Noordwijk en de bollenvelden serveren een prikkelend palet van geuren en kleuren.
Wie zijn Belgische roots niet wil veronachtzamen, kan de alternatieve tocht in en rond Keukenhof beginnen op de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk. In dit kustoord, zowat halverwege het traject Den Haag-Amsterdam, ontmoetten de Belgische en Nederlandse koninklijke families elkaar geregeld. Eind jaren dertig kwam er echter een eind aan de traditie. Vandaag getuigen de flaneerpromenades nog nauwelijks van het somptueuze verleden van de badplaats. Dat betekent evenwel niet dat hoge gasten ontbreken. Onder meer omdat de ligging zich uitstekend leent tot een stevige beveiliging, vinden er opvallend vele congressen en politieke conferenties plaats. De Europese topministers waren er al meer dan eens te gast.
Naast de traditionele familiehotels in allerhande maten en standen, herbergt Noordwijk meer dan 2500 bedden in vier- en vijfsterrenaccommodatie. Zo vind je naast het eten uit de muur ook gedistingeerde grand cafés en patricische eethuizen. Een tocht naar Keukenhof kan je, bijvoorbeeld, aanvatten in Grand Café De Jongejuffer, meteen ook een ideale plaats om een vruchtenvlaai te proeven, een streekspecialiteit. De afspanning vormt overigens het startblok van een uitgestippelde fietstocht. Na een trip van 25 kilometer langs de fleurige velden van de Bollenstreek kom je aan in Lisse, gastplaats van het vermaarde Keukenhof. Wie de trappers liever mijdt, kan ook met de auto langs de hyacinten-, narcissen- en tulpenvelden rijden, al mis je dan het frisse aroma, dat opstijgt uit die immense bloemenmozaïek.
Bollenschuren
tooien de vlakke bloemenvelden. De talloze telers drogen en pellen er miljoenen bloembollen. Zo’n honderd van hen zijn uitverkoren om aan het Keukenhof te leveren. Het label hofleverancier dekt er weliswaar geen koninklijke lading, maar het aantal kandidaten is groter dan de expotuin kan verwerken. De wachtlijst is lang en geduldig.
Sporadisch toont een karakteristieke kaasboerderij aan dat de streek niet alleen bloembollenkwekers telt. Eén van de oudste, Hofstede Cleyburch, werd herschapen tot een restaurant, zonder de oorspronkelijke sfeer al te veel geweld aan te doen. De boerderij stamt uit 1692. Ze werd gebouwd door Hugenoten, die er rust en vrede vonden na moeizame omzwervingen. Zelfs de oude, gewelfde kaaskelder bleef bewaard. Alleen rijpen er niet langer bollen kaas, maar komt een benijdenswaardige wijncollectie er tot maturiteit.
Wie geen zin heeft in lang tafelen, kan er ook terecht voor een tussendoortje van vis-amuses en mousserende witte wijn. De toeristische dienst van Noordwijk biedt zelfs pakketten aan met zowel de entree van de regionale attracties als een culinair intermezzo in de historische ambiance van de hofstede.
Achteraf kan je nog langs gaan bij één van de vele bloemenstalletjes langs de velden. Doorgaans vind je er niet eens een verkoper. Je neemt je ruiker mee en laat het geld achter in een korf. Naar verluidt wordt er weinig misbruik gemaakt van dit grenzeloze vertrouwen. De traditie doet de harde Hollandse handelsreputatie blozen.
In Lisse
maakt de zilte branding plaats voor de rust van bloemen, zwanenvijvers en onvermijdelijke Hollandse windmolens. In het voorjaar moet je rust evenwel met een flinke korrel zout nemen. Van 26 maart tot 24 mei 1998 (de data verschillen licht van jaar tot jaar) duurt de jaarlijkse bloemententoonstelling op het domein Keukenhof. Vorig jaar werden ongeveer 850.000 betalende bezoekers geteld in die relatief korte periode.
Nu al wordt gebruik gemaakt van een slimmigheidje om het seizoen te rekken. De bollen worden geplant via het etageprincipe. Drie bollen gaan er boven elkaar in. Vroeg- en laatbloeiers worden op dezelfde plaats gezet. De tuinarchitecten hebben er een hele klus aan om deze tricolore symfonie te orchestreren. Allicht tasten de planters meer dan eens naar hun rug. Vanaf eind september en vóór de vorst invalt, stoppen 24 tuinlieden zomaar eventjes zes miljoen bollen in de grond.
Zijn naam ontleent het landgoed aan een gewoonte van een vroegere bewoonster. Van 1401 tot 1436 was het landgoed eigendom van Jacoba van Beieren, de Gravin van Holland. Het domein was haar hof om uit te blazen, te jagen en kruiden te verzamelen voor de keuken van het kasteel. Als tentoonstellingspark fungeert Keukenhof pas vanaf 1949. De toenmalige burgemeester en enkele notabele bloembollenkwekers en -exporteurs zagen het terecht als een prachtige promotie voor de streekeconomie.
Volgend jaar wordt het gouden jubileum gevierd. De koorts is nu al merkbaar. Het 32 ha grote domein werd vorig jaar zelfs uitgebreid met 4 ha. Daar werden meteen 120 volwassen eiken geplant. Pas in 1999 wordt deze uitbreiding geopend.
De majestueuze
beukenlaan kan je vandaag al bewonderen. Meteen wordt duidelijk dat Keukenhof heel wat meer te bieden heeft dan fraai gecomponeerde tulpen- en narcissentableaus. Vooral de zeven thematuinen verdienen meer aandacht. Elke hobbytuinder kan er ideeën sprokkelen en constateren dat een tuin stijlvast moet zijn. Je vindt er een geur-, kleur-, border- en watertuin, alsook een abstracte, een renaissance- en een stijltuin.
Vier jaar geleden werd tevens een natuurtuin aangelegd van meer dan 7000 m². Knol- en bolgewassen bloeien er naast blauwe druifjes, anemonen en allerhande vaste planten. Wat verderop komt de wandelaar terecht in een moerasachtige vallei met bamboe, varens, hosta’s en grassen.
Zelfs melomanen hebben goede redenen om rond te kuieren in Keukenhof. De muziektuin biedt aangename verrassingen. Onder meer Johannes Brahms is nooit te ver weg. Meer dan een eeuw geleden trad de componist af en toe op als dirigent en pianist in het nabije Den Haag. In een bosrijk verwilderde enclave van Keukenhof weerklinken zijn kamermuziek en symfonieën.
Cultuur blijft niet beperkt tot pure tuinkunst. Verspreid over zowat het ganse domein vinden we 50 kunstwerken en schilderijenexposities. Vervelen hoeft u zich niet. Elke hoek heeft wel een verrassing in petto. Bovendien is nu ook het gloednieuwe, 6500 m² ruime, glazen Prins Willem Alexander Paviljoen het ganse seizoen geopend. Het biedt onder meer ruimte aan de wisselende bloemenparades. Top of the bill is de lelieparade van 14 tot 24 mei. Of houdt u het toch maar bij de aristocratische orchideeën? Zij staan centraal van 26 maart tot 7 april. Orchideeënfanaten weten waarheen, maar ze zullen er niet alleen flaneren.
Van 26 maart tot 24 mei is Keukenhof elke dag open van 8 tot 19.30 u. Toegang: 316 fr (kinderen 4-12 jaar: 158 fr., 65+: 279 fr.). Alle info: 0031-252-465555. Of bij het Nederlands Bureau voor Toerisme, Postbus 136, 1050 Brussel 5. Tel: (02) 534.04.10.
BIJ DIA’S
LINDA BELLEMANS & LUC DE DECKER
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier