EEN GRAGE MAAG

Tops Foods maakt 60.000 gepasteuriseerde en gesteriliseerde maaltijden per dag.

Honger lijden is onmogelijk bij de NV Tops Foods uit Olen. 300.000 maaltijden staan opgeslagen in het magazijn, dagelijks worden er nog eens 60.000 extra geproduceerd. Het bedrijf heeft een assortiment van zeventien gesteriliseerde of gepasteuriseerde maaltijden. Op het menu staan onder meer nasi goreng, lasagna, spaghetti en tortellini. “Het zijn stuk voor stuk runners,” zegt managing director Rudy Tops. “Ons gamma is niet enorm. We maken internationaal bekende gerechten voor een zo groot mogelijk publiek.”

Tops Foods produceert voor de warenhuizen in de F1, F2 en F3. Een kwart wordt in België verdeeld ; negen Europese landen nemen driekwart voor hun rekening. “We werken per land met een distributeur en gebruiken de bestaande structuren om de markt te bewerken.” In Nederland wordt samengewerkt met een kant-en-klaarproducent, Tops Foods levert de complementaire producten ; in Oostenrijk werd een alliantie gesloten met een voedingfabrikant.

Specifiek aan Tops Foods zijn de “spitstechnologische” productie en de prijs. Zowel de gesteriliseerde als de gepasteuriseerde maaltijden kennen een zeer lange houdbaarheid door toepassing van microgolftechnieken. De gepasteuriseerde maaltijden blijven bij 7 C 42 dagen houdbaar, terwijl de tijdslimiet bij vergelijkbare producten 17 tot 18 dagen bedraagt. Dit vergemakkelijkt de logistieke distributie (dagelijks leveren wordt vermeden). Het warenhuis vermijdt bovendien snelverkoop en retour van maaltijden naar de producent. “Wij hebben, in tegenstelling tot onze concurrenten, geen last van beperkte houdbaarheid. En kunnen dus grootschalig produceren. Onze prijzen zijn onklopbaar. Een gerecht kost de consument gemiddeld nog geen 75 frank.”

De prijs wordt zwaar gedrukt door de automatisering. Want de NV Tops Foods investeerde sinds haar oprichting in oktober ’93 300 miljoen frank. Daarvan ging 85 % naar machines. “De loonkost op de verkoopprijs bedraagt 7 %. Dit is bijzonder laag naar Belgische normen.” Waardoor op zijn beurt het aandeel van vlees en groenten, die dagelijks vers worden geleverd, omhoog mag.

Rudy Tops werkt sinds de jaren tachtig in de markt van de bereide schotels. Begin jaren negentig was hij actief bij de firma P&T Foods. Vandaag is Rudy Tops met 51 % de belangrijkste aandeelhouder van de NV Tops Foods. Het bedrijf met zijn 20 werknemers haalde vorig jaar een omzet van 125 miljoen frank. Dit jaar wordt gemikt op meer dan 300 miljoen frank.

RUDY TOPS (TOPS FOODS) Wij hebben, in tegenstelling tot onze concurrenten, geen last van beperkte houdbaarheid. En kunnen dus grootschalig produceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content