Een goede timing is essentieel

Meer dan 19.000 spelers schreven zich al in. Ook u kunt uw beleggingscapaciteiten nog risicoloos testen. De competitie eindigt immers pas op maandag 31 mei 2010.

Het blijft spannend aan de kop van de Beleggerscompetitie, waar op vrijdag 5 maart 2010 het eerste tussenklassement wordt afgesloten. De leiders lossen elkaar snel af en de eerste tien blijven in elkaars buurt. Dat heeft veel te maken met de algemene teneur op de beurzen: goede en minder goede dagen volgen elkaar op, maar een duidelijke lijn is moeilijk te trekken. Net zoals de macro-economie zweven de aandelenmarkten tussen hoop en vrees. Toch moeten we stellen dat de optimisten tot nu toe het gelijk aan hun zijde kregen. De timing van de aan- en de verkopen is momenteel van het grootste belang. Sommige spelers nemen winst en wachten dan een aantal dagen voor ze nieuwe posities innemen. Ook deelnemers die op het juiste moment trackers met een hefboom kopen of verkopen bevinden zich onder de koplopers. Bij hen vinden we ook spelers die opteren voor een buy-and-holdstrategie, meer bepaald degenen die hun heil zochten in bank- en verzerkeringsaandelen. Daarnaast kennen diegenen die kiezen voor beweeglijke aandelen, bijvoorbeeld grondstoffenwaarden zoals Umicore en Nyrstar, een redelijk succes. Inschrijven kan nog op www.beleggerscompetitie.be. De ervaring leert immers dat de prille leiders zelden uitgroeien tot de uiteindelijke winnaars en de prijzen worden pas uitgedeeld na het sluiten van de beurs op maandag 31 mei 2010.

Bepaal uw risicoprofiel

De beleggingswereld bevat een groot aantal activaklassen, die variëren van defensief tot risicovol (of dynamisch). Dynamische beleggingen kunnen voor hogere opbrengsten zorgen, maar beleggers moeten dan ook hogere risico’s aanvaarden. Zo zijn spaarboekjes in de regel een veilige belegging, maar dat geldt veel minder voor opties of andere afgeleide producten. Met opties kunt u vele malen uw inzet verdienen, maar kunt u eveneens uw volledige inzet kwijtspelen. Op 1 november 2007 werd in België de Europese MiFID-richtlijn van kracht, die stelt dat financiële instellingen voor iedere klant een risicoprofiel moeten bepalen. Op basis van een aantal gerichte vragen kunt u uitmaken welk type belegger u bent. Wanneer u een defensief profiel hebt, heeft het geen zin om in riskante producten te beleggen.

Een groot voordeel van een beleggerscompetitie is dat u risicoloos bepaalde beleggingsvormen kunt uittesten. Krijgt u echter klamme handen wanneer de waarde van uw portefeuille met 5 of 10 % daalt, dan zijn aandelenbeleggingen niets voor u.

Spreiden is de boodschap

Een van de grootste fouten bij het beleggen is alle eieren in één mandje te stoppen. Spreid uw beleggingen over verschillende activaklassen, zoals spaarboekjes, aandelen, obligaties, vastgoed, verzekeringsproducten (Tak 21 en Tak 23), beleggingsfondsen en eventueel derivaten (opties, turbo’s). Uiteraard moet u daarbij rekening houden met uw risicoprofiel. Bent u een defensief ingestelde belegger, beleg dan niet te veel in aandelen. Spreiden is overigens het ordewoord bij gelijk welke belegging. Wanneer u in aandelen belegt, beperk u dan niet tot één aandeel, maar stel een portefeuille van een twintigtal aandelen samen. Het risico vermindert dan drastisch. Dezelfde strategie geldt voor obligaties. Stop uw portefeuille niet vol met obligaties van één debiteur of uit één sector, maar zorg voor voldoende spreiding. Houd ook rekening met de rating van de obligaties. Ze zijn niet allemaal even veilig en debiteurs kunnen failliet gaan. Omdat obligatiebeleggers bij uitstek defensieve beleggers zijn, heeft het weinig zin om grote risico’s te lopen om 1 % meer rendement te behalen.

Door Etienne Langerwerf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content